Tijekom trajanja festivala elektronske glazbe na plažama Zrće i Katarelac, odnosno na teritorijalnom području Policijske uprave ličko-senjske i Policijske uprave zadarske, policijski su službenici su u razdoblju od 24. do 30. lipnja, zaplijenili 12.338 tableta extasyja, 716 grama MDMA, oko 185 grama kokaina, oko 1,5 kilograma ketamina, oko 620 grama marihuane, 460 grama punila te tri digitalne vage! Također je privremeno oduzeto 52.985 eura i 1.785 britanskih funti.

Iz PU zadarske navode kažu kako su uz sudjelovanje britanskih kolega proveli ciljano postupanje, kao jednu od aktivnosti koje se poduzimaju u sklopu projekta Sigurne turističke destinacije. Naime, na festivalima elektronske glazbe se uobičajeno okupljaju domaći i strani gosti skloni sredstvima ovisnosti, koji neprimjerenim ponašanjem remete javni red i mir, a čime posljedično može doći do ugrožavanja općeg stanja sigurnosti građana i njihove imovine.

- Uočeno je da ovakva okupljanja prate i pripadnici kriminalnog miljea, koji prigodno ili organizirano preprodaju drogu posjetiteljima festivala. Upravo je identifikacija i suzbijanje preprodaje, uz gore spomenutu prevenciju i redukciju, jedan od prioritetnih djelovanje policije, navode iz PU zadarske.

Na javnom okupljanju tijekom njegovog trajanja prisustvovalo je oko 7000 posjetitelja, pretežito državljana Velike Britanije. U tom periodu policijski su službenici proveli ukupno osam kriminalističkih istraživanja te 10 pretraga stanova i drugih prostorija.

Devet je osoba kazneno prijavljeno zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene zlouporabe opojnih droga, od kojih je osam britanskih državljana i jedan hrvatski. Također su izdana 52 obavezna prekršajna naloga, na temelju kojih je naplaćeno 23.694,32 eura novčanih kazni.

U jednom su slučaju uporabljena sredstva prisile tjelesna snaga i sredstva za vezivanje nad državljaninom Ujedinjenog Kraljevstva zbog narušavanja javnog reda i mira. Naime, vrijeđao je policijske službenike, a nakon što su mu višestruko izdana upozorenja da se smiri i da prestane s narušavanjem javnog mira i reda, na to se oglušio i nastavio s vrijeđanjem i omalovažavanjem. Stoga je bio upozoren da će policijski službenici uporabiti sredstva prisile ukoliko se ogluši na izdanu naredbu, a na što se opet oglušio pa su nad njim, opravdano, uporabljena sredstva prisile.

U akciji su sudjelovali policijski službenici kriminalističke i interventne policije iz više policijskih uprava, uz asistenciju pripadnika redarstvenih vlasti Velike Britanije specijaliziranih za ovakva postupanja i NCA (National Crime Agency).