Županijska lučka uprava u suradnji s Gradom Zadrom radi na uređenju novih komunalnih lučica, time i novih komunalnih vezova za lokalno stanovništvo. Ravnatelj ŽLU Zadar Davor Škibola kaže kako je potražnja za komunalnim vezovima takva da će biti teško udovoljiti svima koji ga zatraže.

- Prema podacima iz Lučke kapetanije, mi samo u zadnje dvije-tri godine imamo 2.140 registriranih brodova za iznajmljivanje, a koliko je neregistriranih ne znamo. To je ogromna brojka plovila u našem akvatoriju koja svake godine raste i nemoguće je svima naći komunalni vez. Komunalna lučica namijenjena je lokalnim stanovnicima koji imaju brod za sport, razonodu, ribolov, a ovaj trend pred nas stavlja nove zadatke, kaže Škibola.

U sljedećih nekoliko godina situacija bi, barem što se tiče broja komunalnih vezova, trebala biti bolja.

- Županijska lučka uprava do sada je napravila ono što je mogla, a za širenje treba donijeti prostorne planove, odnosno Urbanistički plan uređenja, jer se bez njega ne može projektirati lučicu i dobiti građevinsku dozvolu. Planiramo urediti vezove u uvali Draženica i Maestral, rekonstruirati Uvalu Bregdetti, gdje ćemo postaviti nekoliko pontona, ali i na drugim mjestima gdje to bude omogućeno, kaže Škibola.

Što se tiče radova po županiji, u tijeku je nekoliko velikih projekata, od kojih je najvrjedniji onaj dogradnje luke Sali. Odrađena je većina podvodnih radova, a sada dolazi onaj koji je vidljivii poput uređenja privezišta, lukobrana... Do kraja godine Sali će dobiti krasnu zaštićenu luku na ulazu u Nacionalni park Kornati i Park prirode Telašćica.

Prošle godine u lučku infrastrukturu investirano je preko 57 milijuna kuna, bilo da se radi o lukama u Dolaškoj dragi, Dugovači, Čeprljandi, Privlaci, Sukošanu, Biogradu, Pagu, Ninu, Sv. Filipu i Jakovu, Rtini... Uskoro počinju radovi ma sanaciji stare rive u Ražancu, nakon sezone u Novigradu, a raspisat će se i natječaj za sanaciju nove infrastrukture u Biogradu. Također, očekuje se zatvaranje financijske konstrukcije preko EU fondova za gradnju lukobrana i rekonstrukciju trajektnog pristaništa u Preku.