Hvalevrijedna ekološka akcija Eko-kamp Kornati održana je tijekom lipnja u Nacionalnom parku Kornati, gdje su se na inicijativu Ronilačkog kluba Sveti Roko iz Bibinja okupile brojne udruge kako bi sudjelovale u čišćenju podmorja, ali i edukaciji najmlađih oko potrebe zaštite okoliša.

Uz Sv. Roko na projektu kod otoka Levrnake sudjelovali su Javna ustanova Nacionalni park Kornati kao domaćin, murterska udruga Argonauta, ronilački klub Murter-Kornati, Gradsko društvo Crvenog križa Zadar, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, Astronomska udruga Zadar i Hrvatski savez brodomaketara.

Najposjećenije kornatske uvale Lojenu i Anicu čistilo je dvadesetak ronioca dvaju klubova, ali i brojni volonteri i učenici koji su im pomagali pri iznošenju otpada. Već u prvoj akciji ispod sidrenih plutača za nautički turizam u uvali Lojena izvađeno je 12 vreća otpada, najviše staklene ambalaže, odjeće, plastične ambalaže... Slična situacija bila je i u drugom dijelu akcije, na nešto većoj dubini. U uvali Anica, gdje pristaju brodovi s izletnicima, očekivano je bilo više otpada, pa su se bibinjskim roniocima ovdje pridružili Murterini. Uz plastičnu ambalažu, kupaće kostime, ručnike, ovdje su pronađeni i različiti predmeti bačeni s brodova, ribarski pribor, konopi, pa čak i nekoliko automobilskih guma, vjerojatno otpalih s brodova, kojima su služile kao bokobrani. Samo ovdje izvađena su 3 kubika otpada.

- Vrsta i količina otpada je u skladu s očekivanim, u usporedbi s lokacijama na obali znatno manja, ali s obzirom da se radi o nacionalnom parku onda u svakom slučaju treba raditi više na osvješćivanju posjetitelja i pravilima ponašanja u zaštićenom prostoru, kaže Ivona Jadrić iz Argonaute, voditeljica projekta.

Dok su ronioci čistili podmorje najposjećenije kornatske uvale Lojene i Anice, 22 učenika OŠ Vjekoslava Kaleba iz Tisnog i te 20 učenika šibenske Gimnazije Antuna Vrančića imali su raznovrsne edukativne radionice u kampu u Levrnaci.
Cilj radionice „Priroda kao nadahnuće", koju je vodila magistrica ekologije mora Ivana Marin, bio je da inspiraciju za svoje doživljaje i znanje traže u prirodnim ljepotama i pojavama, ali i da se nauče suradnji i altruizmu.

Član RK Sv.Roko Alen Petani osmislio je malakološku radionicu koja je učenike obogatila za znanja i sigurno potaknula zanimanje i ljubav za istraživanjem živog svijeta u podmorju Jadrana.

- U novije vrijeme su mlade generacije, u većoj mjeri, izgubile kontakt s prirodom, a time i interes za istraživanjima, proučavanjima, te razvojem znanosti. Ako ova radionica doprinese interesu mladih za znanost, makar i u malom postotku, biti ćemo zadovoljni. Malakologija se bavi proučavanjem mekušaca nekoliko razreda, školjki, puževa, glavonožaca, koponošaca i mnogoljušturaša,, koji su vrlo bitni za održavanje eko sustava, a klimatskim promjenama i konstantnim zagađivanjem postaju vrlo ugroženi. rekao je Petani.

Brodomaketarsku radionicu „Mali škver" provodio je Ognjen Andrić iz Hrvatskog saveza brodomaketara iz Rijeke kao gosti partnera Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. Cilj ovih radionica bio je animirati učenike na aktivnostima vezane za očuvanje hrvatskog povijesnog, kulturnog i nacionalnog identiteta te potaknuti razvoj tehničkih znanja i vještina kroz izradu makete broda.

Astronomsku radionicu sproveli su članovi Astronomske udruge Zadar, Dalibor Bučić i Goran Maržić. Radionica je započela s malim uvodom u astronomiju i praktičnim dijelom gdje su učenici mogli naučiti i iskusiti-promatranje Sunca teleskopom. Za neka znanja - kako izabrati mjesto za astronomska promatranja, kako se snaći na noćnom nebu i promatranje noćnog neba s teleskopima -učenici bi morali prenoćiti u eko-kampu, pa se to planira za neko oz sljedećih izdanja Eko-kampa Kornati. Članovi Gradskog društva Crvenog križa Zadar, postavili su u kampu svoj šator u kojem su učenici šibenske gimnazije Antuna Vrančića i zaposlenici JU NP Kornati obnovili svoja znanja iz prve pomoći.

Tijekom Eko-kampa na obali, uz plažu Lojena, prikupljen značajna količina otpada koji su ostavili dnevni posjetitelji na samoj plaži. Ronilački klub Sv.Roko predložio je JU NP Kornati da uz stazu na Levrnaci koja vodi od pristaništa do plaže, bude postavljena edukativna izložba fotografija snimljenih tijekom Eko-kampa s porukom „I ja živim ovdje - ne bacaj otpad u moj dom".

- Time se nadamo u budućnosti utjecati na turiste koji dnevno dolaze na plažu i upozoriti ih na nužnost odgovornog ponašanja u prirodi zaštićenog područja, ističe Jadrić.

Tijekom nagradnih zarona i samih eko akcija pronađeno je i fotografirano nekoliko novih vrsta mekušaca koji su prvi puta snimljeni i njihova prisutnost je potvrđena po prvi puta u Kornatima. Na taj je način i proširen Popis vrsta mekušaca Kornata što je višegodišnji projekt koji RK Sv. Roko provodi za JU NP Kornati. Time je Eko-kamp Kornati pridonio i istraživanju živog svijeta kornatskog podmorja.

Do kraja projekta izdat će se pdf knjižica sa edukativnim sadržajima, kao priručnik za edukaciju iz tema pokrivenih projektom te će se producirati video koji će promovirati ciljeve i rezultate projekta. Također će se zaključci Okruglog stola održanog na početku projekta na temu „Otpad u moru - čija je to briga?" zajedno s Izvještajem o stanju otpada u moru na čišćenim lokacijama poslati donatorima.

- Eko-kampu Kornati želimo još mnogo izdanja u budućnosti, da redovito čistimo kornatsko podmorje, educiramo djecu i mlade o bioraznolikosti, međuodnosima u prirodi i vještinama potrebnim u kriznim situacijama, povezujemo različite organizacije i informiramo i educiramo javnost o potrebi zaštite i očuvanja morskog okoliša. Bogate aktivnosti i pozitivna iskustva partnera i sudionika potaknule su nas da već razmišljamo o novim aktivnostima Eko-kampa Kornati za naredne godine, poručila je Ivona Jadrić, voditeljica projekta.