U Zatonu Holiday Resortu danas je proglašen prvi Svjetski dan kampinga u sklopu festivala koji je privukao 700 kampista iz 36 zemalja.

 

Direktor TN Zaton Krešimir Milišić primio je priznanje gostiju

Puni riječi hvale  o zadarskoj destinaciji i kampu Zatonu bili su predsjednik asocijacije F.I.C.C. (Fédération Internationale de Camping, Caravanning et Autocaravaning) João Alves Pereira i predstavnik UNWTO-a (Director for Affiliate Members) Ion Vilcu.

Ispričavajući se za svoj "broken English", pomoćnik ministrice je rekao kako je
Hrvatska danas lider u turizmu na Mediteranu i u Europi.

„Naši kampovi su izvorni, zaista stopljeni s prirodom, što naši gosti i očekuju od boravka u kampovima. Gotovo polovica hrvatskih kampova ima 4 ili 5 zvjezdica i u budućnosti želimo ići u tom smjeru, kazao je Panda dodajući kako je kamping turizam ne samo kvaliteta već prepoznatljiv i održiv turizam, a ne "overturizam".

Ventula - arhitektonsku djelo kojeg potpisuje Bezdikian Architects iz Venecije

„Iskrene čestitke domaćinu i organizatoru Festivala. Danas je jako važan dan jer slavimo prvi Svjetski dan kampinga zahvaljujući upravo naporima Federacije. Radi se o uspješnoj inicijativi globalnog podizanja svijesti o kampiranju i povezanosti turizma i prirode. Pritom je atmosfera u sektoru jako dobra i bilježimo izvrsne rezultate u prvoj polovici godine", kazao je Ion Vilcu iz UNWTO-a i dodao kako se sektor promijenio i turisti su drugačiji te puno više brinu o lokalnoj zajednici.

„Nisam mogao zamisliti bolje vrijeme, pogled i lokaciju za ovaj veliki dan. Danas, 29. lipnja, obilježavamo prvi Svjetski kamping dan. Zašto 29. lipnja? Jer je danas blagdan Sv. Petra i Pavla, a Pavao je bio svjetski putnik i veliki obožavatelj prirode. Kamping pokret postao je važan u planiranju odmora jer polako svi shvaćaju da je i ta struktura gostiju važna. I oni troše novac na benzinskim pumpama, u restoranima, trgovinama, moramo osvijestiti da i taj novac ide u lokalne ekonomije.

"Želimo raditi na promociji kampinga kao okvira za izgradnju "openair" turizma i jako sam ponosan što danas slavimo 90. godišnjicu našeg udruženja. Velika je čast i zadovoljstvo što se sve to događa u Zaton Holiday Resortu, u prvom hrvatskom super kampu. Energija i strast koju su naši domaćini uložili u organizaciju festivala i ove svečanosti pokazuje zašto tisuće gostiju biraju upravo ovaj resort", rekao je predsjednik Federacije João Alves Pereira te dodao kako kamping turizam pokazuje predanost održivom razvoju.