Predsjednik zadarskog ogranka Udruge hrvatskih sudaca, sudac Hrvoje Visković uputio je priopćenje za javnost u kojem je u ime ogranka izjavio kako suci podržavaju svoje službenike i namještenike u štrajku koji traje sad već četvrti tjedan.

Priopćenje prenosimo u cijelosti

Naši službenici i namještenici su bitan kotačić koji nosi veliki doprinos našem radu, a svoj rad obavljaju krajnje odgovorno i vrijedno. Njihove plaće su ispod svih kriterija, a njihov posao nije ni približno sličan radu službenika u upravi i drugim javnim službama. Suci i službenici su jedan tim koji jedan bez drugoga ne funkcioniraju, rad službenika i rad suca je usko vezan, niti jedno ročište se ne može održati bez tog timskog rada. Višegodišnja potplaćenost je rezultirala osipanjem tih kadrova sa suda budući da doslovno svaki posao izvan pravosuđa ima daleko veća primanja. Na ovakav način se potpuno onemogućuje rad pravosuđa u cjelini, a s druge strane su očekivanja vrlo velika jer se od pravosuđa očekuje da riješi ključne probleme države.

Službenici i namještenici u pravosuđu su dugi niz godina trpjeli loše plaće i strpljivo čekali da se riješi njihov status, međutim, uz postojeću inflaciju oni ostaju bez sredstava za normalnu životnu egzistenciju. Tvrdnje Ministarstva pravosuđa i uprave o povećanjem plaće u proteklom periodu su donekle točne, međutim bilo kakav postotak od premalih primanja ne predstavlja realno niti bitno povećanje. Stoga još jednom ističemo, da bez obzira na onemogućen rad u sudovima podržavamo njihovu pravednu borbu za temeljna radnička prava i dostojanstven život.

Udruga hrvatskih sudaca
Ogranak Zadar