Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev sudjelovao je jučer na konferenciji i sajmu EU-projekata koji je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA organizirala u Providurovoj palači u Zadru povodom 10. godišnjice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. ZADRA NOVA ujedno je i vodeći partner zadarskog centra Europe Direct Europske komisije u Hrvatskoj, jednog od 11 takvih centara diljem Hrvatske zaduženih za informiranje lokalnih javnosti i medija o aktivnostima i prioritetima Europske unije.

Voditelj Predstavništva Komisije Zlatev istaknuo je kako je tijekom proteklog desetljeća Hrvatska postala samouvjeren i aktivan član europske obitelji, a članstvo u Uniji označilo povijesnu prekretnicu i dodatno učvrstilo hrvatsku predanost europskim vrijednostima demokracije, slobode i solidarnosti.

„Za razdoblje od 2014. do 2020. Hrvatska je iz EU-fondova primila gotovo 6 milijardi EUR. Ukupna dodijeljena sredstva iz kohezijske politike za Hrvatsku od 2021. do 2027. iznosit će 9,2 milijarde EUR, čemu valja pridodati i Nacionalni plan oporavka i otpornost s preko 9,3 milijarde eura. A tu su i sredstva i prilike kroz brojne centralizirane programe Unije poput Obzora Europa te programa LIFE. Sve je ovo omogućilo i omogućit će dodatne investicije u infrastrukturu, inovacije i obrazovanje, čime raste globalna konkurentnost Hrvatske," rekao je Zlatev.

Naglasio je i kako je od pristupanja EU-u naovamo Hrvatska doživjela izniman rast i razvoj, a njeno gospodarstvo postalo snažnije te stvorilo nove prilike za poduzeća i pojedince, osobito ulaskom Hrvatske u eurozonu i Schengen 1. siječnja ove godine.

„U Zadarskoj županiji svjedočio sam brojnim projektima koji su ojačali ovaj dio Hrvatske - spomenut ću samo neke od njih. Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje predstavlja visoko kvalitetnu i najsigurniju alternativu postojećim odlagalištima jer predviđa obradu komunalnog otpada po najvećim europskim standardima. Projekt Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu znatno unapređuje smještajne kapacitete i kvalitetu studentskog života u Zadru. Ističem i projekt ZADAR BAŠTINI - Integrirani kulturni program Grada Zadra u okviru kojeg je obnovljena i ova prelijepa Providurova palača, ali i obnovu gradskih zidina, UNESCO-ve svjetske kulturne baštine," podsjetio je prisutne Ognian Zlatev.

„I, na samome kraju, dopustite mi kratki osobni osvrt, s obzirom da uskoro završava moj mandat voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Želim uputiti jedno veliko hvala Zadarskog županiji, agenciji ZADRA NOVA - odnosno našem EUROPE DIRECT centru - i ostalim dragim parterima s područja vaše županije, ali i iz ostatka Hrvatske na odličnoj suradnji i susretljivosti tijekom proteklih godina. Želim vam svima uspješan nastavak rada, na dobrobit Hrvatske i svih njenih građanki i građana. Dakako, uza sve ono što vam Europska unija nudi kao prilike," rekao je.

Ognianu Zlatevu ova je konferencija u Zadru naime bila posljednja javna aktivnost u kojoj sudjeluje jer s krajem lipnja 2023. završava i njegov mandat u Hrvatskoj te odlazi na mjesto posebnog savjetnika u Glavnoj upravi za zapošljavanje u Europskoj komisiji u Bruxellesu.