Sve je spremno za početak izgradnje Poljoprivredno-edukacijskog centra (PEC) u Zemuniku Donjem, jednog od strateških projekata Zadarske županije.
U Općinskoj vijećnici u Zemuniku Donjem župan Božidar Longin i direktor tvrtke Reliance d.o.o. iz Splita Tomislav Albini potpisali su ugovor za izvođenje radova na izgradnji PEC-a vrijednog 1.266.023,96 eura s PDV-om. Rok izgradnje je 8 mjeseci, a sredstva je u potpunosti osigurala Zadarska županija.

Poljoprivredno-edukacijski centar planira se realizirati na prostoru površine oko 3 hektara, a osnovni cilj projekta je izgradnja edukacijskog centra za stručno usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje lokalnih poljoprivrednih proizvođača.

„Iskreno sam uvjeren kako je ovaj projekt nešto što Zadarskoj županiji treba i kako će njegovim ostvarenjem biti ostvaren veliki iskorak u području edukacije poljoprivrednika. To će, u konačnici, rezultirati podizanjem, već sada prilično visoke, kvalitete naših namirnica na još višu razinu, što nam je od presudnog značaja radi brendiranja Zadarske županije kao eno-gastro destinacije", poručio je župan Božidar Longin dodavši da će će se u sljedećoj fazi projekta nastojati osigurati sredstva za podizanje manjih plastenika koji bi služili kao poljoprivredni inkubator i koji bi se po povoljnim uvjetima davali u najam isključivo mladim poljoprivrednicima.

„Premda je u temelju uvijek isto - rad na zemlji i uzgoj kvalitetnog povrća i voća koje na plodnoj zemlji zadarskog zaleđa oduvijek sjajno uspijeva, poljoprivreda nekoć i danas prilično se razlikuje. Svjesni te činjenice osmislili smo Poljoprivredno-edukacijski centar. Osnovna ideja ovog županijskog projekta, koji će biti ostvaren upravo ovdje u Zemuniku, jest osiguranje prostora i edukatora za prijenos znanja i novih tehnologija našim poljoprivrednicima", kazao je župan.
Projekt Poljoprivredno-edukacijskog centra primjer je vrlo kvalitetne suradnje lokalne i područne samouprave, jer su Zadarska županija i Općina Zemunik Donji osigurale zemljište te svu ostalu potrebnu komunalnu infrastrukturu.
„Kao općinski načelnik, ali i kao agronom po struci posebno se veselim ovom projektu koji će puno značiti ne samo za područje naše općine već i za cijele Ravne kotare, jer će pružiti edukaciju i upoznavanje s novim tehnologijama koji su ključni za podizanje kvalitete u poljoprivrednoj proizvodnji", ustvrdio je Ivica Šarić, načelnik Općine Zemunik.
Direktor tvrtke Reliance d.o.o. Tomislav Albini najavio je kako spremni dočekuju početak radova na PEC-u, a od dosadašnjih referenci koje tvrtka posjeduje javnosti je vjerojatno najpoznatija gradnja vidikovca Nebeska šetnica, poznatijeg kao Skywalk Biokovo u istoimenom Parku prirode.
Projektom izgradnje PEC-a planirane su dvije dvorane za edukaciju, uredi za voditelje centra te edukatore, a osigurat će se i manji prostor za Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede te prostor za rad udruga u poljoprivredi