Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, povodom 10. godišnjice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, organizirala je konferenciju i sajam EU projekata koji su održani 26. lipnja 2023. godine u Providurovoj palači u Zadru.

„Zar je već prošlo 10 godina? Ovo desetljeće u kojem je Hrvatska dio Europske unije zaista je brzo proletjelo i čini nam se kao da je jučer bila 2013. godina i svečana noć prelaska s 30. lipnja na 1. srpnja. No postignuća i ostvareni rezultati su tu kao svjedok i dokaz vremena." - istaknula je ravnateljica županijske agnecije  ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković i dodala - „No, promjene kojima svjedočimo nisu se dogodile preko noći ili uz pomoć čarobnog štapa, oni su rezultat našeg višegodišnjeg rada i strateškog promišljanja započetog još u pretpristupnom razdoblju.".

„Lijepa naša je cijenjena i uvažena članica Unije. Dobra reputacija ogleda se u tome kako nas gledaju strani turisti koji dolaze kod nas, inozemni ulagači i naravno međunarodno financijsko tržište. Višestruke su koristi od našeg članstva u Uniji. U prvom redu to su sredstva EU fondova. To je ogroman novac kroz koji se mogu financirati značajni, osobito infrastrukturni projekti. Ovaj sajam i konferencija svojevrsno je podvlačenje crte onoga što smo napravili od kada je naša država punopravna članica EU - koliko smo projekata proveli, koliko smo sredstava povukli iz EU fondova, što smo u međuvremenu naučili, koliko su ti projekti utjecali na poboljšanje kvalitete života naših građana, jesmo li ojačali kapacitete svih potencijalnih prijavitelja za pripremu i provedbu projekata.

Na području naše županije provedeno je ili se trenutno provodi projekata u vrijednosti 500 milijuna eura. Od ovoga prostora gdje smo sada, do dnevnih bolnica, Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Moram spomenuti i kraška polja gdje smo proveli navodnjavanje, vodno komunalne projekte, lučka infrastruktura po kojoj smo postali poznati diljem lijepe naše, ali i šire, i našu zadarsku rivu." - nabrojao je prednosti članstva župan Longin.

„Hrvatska je doživjela izniman rast i razvoj. Privukla je strana ulaganja i nove prilike za poduzeće i za pojedince, ustvrdio je među ostalimOgnian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

Kroz panel raspravu o rezultatima 10 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji govorili su prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru; doc. dr. sc. Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu; Marko Župan, pomoćnik ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU; Branko Baričević, prvi voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj; Stefani Mikulec Perković, v.d. pročelnice Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra te Ana Baričić, direktorica, Marex Elektrostroj d.o.o.

Zaključak je bio kako je Hrvatska unatoč različitim izazovima iskoristila brojne mogućnosti koje joj je članstvo pružilo.
Na Sajmu u Atriju Providurove palače 26 izlagača predstavilo je svoje EU projekte. Izlagači su bili pravi odraz raznolikosti u provedbi EU projekata. Među izlagačima su bili predstavnici javnog, privatnog, znanstvenog i civilnog sektora. Svi oni zajedno proveli su preko 100 projekata čija se brojčana vrijednost mjeri u milijunima eura, a ona društvena je još mnogostruko veća.

U suradnji s izlagačima za posjetitelje Sajma bila je osigurana i prigodna besplatna tombola s promotivnim materijalima projekata te su se posjetitelji doma vratili punih ruku, ali i novih projektnih ideja.

Konferencija je organizirana u sklopu aktivnosti centra EUROPE DIRECT Zadar koji djeluje pri Agenciji.
Cilj Sajma je prezentacija projekata financiranih EU sredstvima na području Zadarske županije.

„Projekt je to koji izravno nije imao aktivnosti kao što su izgradnja ili obnova infrastrukture ili kupnja opreme, ali neposredno je omogućio sve to mnogostruko. Omogućio je nama kao regionalnom koordinatoru razvoja - zapošljavanje ljudi i njihovu edukaciju, pa da mi kao Agencija možemo planirati, pisati i provoditi projekte kroz koje se grade vodovodne i kanalizacijske mreže, nove škole i dječji vrtiće, kulturne i znanstvene ustanove, širi se mreža socijalnih usluga. Istaknula sam to ranije na otvorenju Sajma, ali ću ponoviti. U brojkama to znači da smo radili na pripremi preko 130 projekata ukupne vrijednosti preko 83 milijuna eura, sudjelujemo u provedbi 45 projekata ukupne vrijednosti preko 35 milijuna eura. Pomoć kroz pripremu i provedbu projekata te izradu strateških dokumenata pružili smo za 84 javnopravna tijela." - pojasnila je ravnateljica Dujmović važnost projekata ZADRA NOVA ZA VAS.