Grad Zadar napokon će sanirati utvrdu Forte, odnosno jugoistočna vrata gradskog bedema, na ulazu u Perivoj Vladimira Nazora iz smjera Ravnica.

Odron unutrašnjeg zida prouzročila je bujica u velikoj poplavi 2017. godine, nakon čega je izrađen elaborat o sanaciji s procjenom vrijednosti radova od 300.000 kuna, dok je Konzervatorski odjel izdao posebne uvjete za sanaciju, budući da je riječ o dijelu UNESCO baštine. U međuvremenu su očekivani troškovi narasli pa je Grad ponudio izvođenje posla uz procjenu vrijednosti blizu pola milijuna kuna (64.368,44 eura) bez PDV-a. Gradu će u financiranju pomoći Ministarstvo kulutre, koje će za ovaj projekt dati 39 tisuća eura.

Radovima se predviđa tretiranje raslinja sredstvom za uništavanje korova, sječa stabala promjera do 30 centimetara, uklanjanje starih panjeva, pretresanje zida i odvajanje kamena koji se ponovno može ugraditi, a zatim i ponovno zidanje i povratak u prvobitno stanje. Zbog blagodati modernih materijala, svod od opeke ojačat će se ugradnjom asimetričnih mreža od karbonskih vlakna.

Rok završetka izvođenja ugovorenih radova je dva mjeseca od dana uvođenja u posao, a oni koji su za posao zainteresirani mogu se javiti do 28. lipnja.