U Zadru se ove godine održava 31. međunarodna ljetna škola za kineziologe na temu Praćenje tjelesne spremnosti djece i mladih. Ovaj znanstveno-stručni skup održava se u hotelu Kolovare od 28. lipnja do 1. srpnja.

Područja kojih će se prisutni dotaknuti su edukacija, sport, sportska rekreacije, kineziterapija te predškolski odgoj i primarno obrazovanje, a sve će pokriti mnoštvom predavanja, izlaganja te seminara.

Dotaknut će se gorućeg problema nedovoljne tjelesne aktivnosti djece, koja je povezana i s manjkom školskih satova tjelesne i zdravstvene kulture, a kojom se intenzivno se bavi Hrvatski kineziološki savez. Istraživanja pokazuju kako Hrvatska posljednjih godina ne stoji dobro kad su podaci o redovnoj tjelesnoj aktivnosti djece i mladih u pitanju. Zabrinjavaju posebno ova posljednja, koja iznose činjenicu kako u Hrvatskoj 35 % osmogodišnjaka ima prekomjernu tjelesnu težinu. U Europi nije ništa bolje, budući da je u prosjeku svako treće dijete pretilo.

Dotaknut će se i aktualna tema Osnovna škola kao cjelodnevna škola, koja uključuje značajnu reformu školstva. Na tu temu koju će predavanje i panel raspravu održati tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, doc.dr.sc. Iva Ivanković. Najvećia zanimljivost ove panel rasprave bit će eksperimentalni program Ministarstva znanosti i obrazovanja koji u rujnu kreće u 50 škola u Republici Hrvatskoj te je izuzetna prilika da se kineziolozi uključe u praćenje morfoloških obilježja, motoričkih i funkcionalnih sposobnostima učenika od samog početka osnovnog obrazovanja.

Glavni referat je dr. sc. Luis Bettencourt Sardinha (Faculty of Human Kinetics University of Lisabon). Pozvani predavači: doc. dr. sc. Hrvoje Podnar (Kineziološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska), izv.prof. dr. sc. Maroje Sorić (Kineziološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska). Ostali pozvani međunarodni predavači: prof. dr. sc. Gregor Jurak (Fakultet za sport, Sveučilište u Ljubljani, Slovenija), prof. dr. sc. Uri Schaefer (President of International Council of Sport Science and Physical Education)n te prof. dr. sc. Thomas Skovgaard (Faculty of Health Sciences, University of Southern Denmark).

Stručni skup Kineziologija u Europi održava se u organizaciji Hrvatskog kineziološkog saveza, a suorganizatori su Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Studij Kineziologije - FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, Agencija za odgoj i obrazovanje RH, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Športska zajednica Grada Zadra, Sportski savez Grada Zagreba, Hrvatski olimpijski odbor, International Association of Sport Kinetics (IASK).

Pokrovitelji skupa su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Ministarstvo turizma i sporta RH, akademija odgojno-obrazovnih znanosti Hrvatske, Hrvatski olimpijski odbor, Međunarodno vijeće sportske znanosti i tjelesnog odgoja (ICSSPE) te Međunarodna federacija tjelesne edukacije i sporta FIEPS. Domaćin je Grad Zadar.