Kada sljedeće godine krene s radom, jedna od najvećih stavki u troškovima Centra za gospodarenje otpadom bit će potrošnja električne energije. Kako bi se oni smanjili, Eko d.o.o. planira gradnju solarne elektrane na svim krovovima unutar postrojenja te je naručio izradu Idejnog i Glavnog projekta, vrijednu 63 tisuće eura.

Priključna snaga centra iznosi 4 megavata, a idejno rješenje za izgradnju fotonaponske elektrane treba sadržavati dispoziciju fotonaponskih panela, pregled pozicija izmjenjivača, proračun proizvodnosti elektrane i procijenjenu vrijednost investicije.

- Kako bi se solarna elektrana financirala putem fondova potrebno je izraditi projektnu dokumentaciju. Centar je pogodan za postavljanje solara jer ima velike površine na samom MBO postrojenju, transportnom centru, upravnoj zgradi, natkrivenom skladištu... Početkom rada trošak električne energije će biti velika stavka i prelazak na solarne izvore dugoročno bi donio velike uštede, kaže voditeljica Samostalne radne jedinice unapređenje sustava Eko d.o.o. Ljiljana Jurjević.

Predviđa se da bi se od ukupno 4 mW električne energije solarima moglo proizvesti između 1,5 i 2 megavata. Kolika će biti točna količina struje i koliko bi projekt mogao koštati pokazat će se kroz izradu projekta.