More uz plažu Jadran (Marex) je izvrsne kakvoće - pokazalo je to službeno, drugo ovogodišnje ispitivanje mora koje provodi zavod za javno zdravstvo.

Oni su uzorak uzeli 20. svibnja kao i nakon incidenta krajem svibnja, kada su građani prijavili izljev fekalija uz more. Zaštopala se kanalizacija što je odmah sanirano, izvijestio je javnost Benito Pucar, voditelj službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša pri Zavodu. Uzorak kojeg su uzeli u iduća 24 sata nakon incidenta nije pokazao da u moru ima bakterija, osobito Escherichie coli koja je posljedica fekalnog zagađenja mora.

Iako više nije bilo ispusta otpadnih voda, Zavod je dobio još jednu dojavu o zagađenju mora, koja se prema riječima Pucara, pokazala lažnom. Još jedno ispitivanje mora nakon te dojave, pokazalo je istu kvalitetu kao dva dana prije.

I tako je mora na svim plažama na kojima se u Zadru ispituje, u drugoj polovici bilo izvrsno. Grada plaća mjerenja na 20 plaža, uglavnom u Zadru, na tri mjesta u Kožinu a u Petrčanima samo na otvorenoj Punti Radman.

Iako sezona kupanja jedva da je počela u svibnju s obzirom na kišovite dane, ispitivanje mora u drugoj polovici svibnja otkrilo je da je more dobro a ne izvrsno na čak četiri plaže.

Jedna je Prosika na Pagu, gdje je mjerenje bilo 3. lipnja, druga je Bošana u Biogradu odakle je uzorak uzet 15. svibnja. U Posedarju se pokazalo kako je na  jedine dvije plaže koje se mjere, more druge kvalitete. Na te dvije plaža sv. Duh i kraj Branimirove obale, dobro more ustanovljeno je ispitivanjem 3. lipnja.

Pucar takav rezultat tumači pojačanim brojem kupača jer se more zagrijalo.