Ulaz u zadarsku prvostolnicu, katedralu sv. Stošije, odnedavno se počeo prvi put naplaćivati i to 3 eura, ali samo za strane turiste.

Isto toliko je ulaz na zvonik Katedrale, koji je lani bio 15 kuna. Novac od naplate ulaznica na zvonik, kao jednu od turističkih atrakcija u Zadru, više neće biti prihod župe sv. Stošije pod koju spadaju i crkve Gospe od Zdravlja te sv. Krševan.

Radi se o višemilijunskom iznosu, sudeći prema jednom javno objavljenom podatku iz elaborata za UNESCO a koji će od sada biti isključivo dio riznice Nadbiskupije.

U Sv. Stošiji je postavljen metalni podest za svijeće. Paljenje jedne lučice stoji pola eura.

Sve su to novine za koje smo pitali župnika don Josip Radojica Pinčića koji nam je kratko rekao kako to nisu njegova pravila. On kao župnik Prvostolnice vodi samo župnu službu.

I kada je naš foto-reporter pokušao fotografirati ulaz (jedna vrata su zatvorena kako ne bi bilo švercanja, op.a) na kojem se vrši naplata, osoba koja je sjedila za stolićem, brzo je skinula papir i uputila ga da pita dopuštenje Nadbiskupije. U katedrali sv. Stošije nigdje nije zabranjeno fotografiranje, samo ulazak razgolićenih turista.

Međutim, iz sjedišta Zadarske nadbiskupije na novinarski upit dobili smo informaciju kako oni nemaju komentara.

Iste te dvije riječi koje sve govore, upućene su javnosti na novinarsko pitanje je li istina da su odustali od Doma županija što je izjavio župan Božidar Longin.

Pokušali smo još jednom dobiti informacije za javnost od novog nadbiskupa Milana Zgrablića kojem smo kao i njegovom tajniku uputili set pitanja od interesa za javnosti. Pri tome smo ukazali kako se novi nadbiskup nije predstavio istoj toj javnosti, a nije ni odgovorio na novinarska pitanja.

Čekali smo strpljivo šest dana pa 7. dan javno pitamo nadbiskupa Zgrablića:

Zbog čega je uvedena naplata ulaznice u Katedralu sv. Stošije? Kakva su pravila oko toga uspostavljena s obzirom na vjernike i domaće ljude?

Je li istina da će i zvonik biti u službi turizma pa će biti otvoren i blagdanom? Zbog čega novac od ulaznica neće više biti prihod župe sv. Stošije već Nadbiskupije?

Planira li se obnova crkve sv. Šime s obzirom da je fasada odavno nije reprezentativna i da je evidentno raspadanje kamene strukture stupova i stepenica na zapadnom ulazu?

Hoćete li imenovati voditelja za povrat imovine nakon smrti dugogodišnjeg tajnika koji je izjavio kako će Dom županije pokriti sva ostala potraživanja Zadarske nadbiskupije za povratom imovine?

Ostaje li Nadbiskupija pri dogovoru s Vladom da joj se dodijeli ta građevina koja joj nikada nije pripadala - kao u slučaju samostana Dajla?