Hrvatski savez brodomaketara zajedno s pet partnerskih organizacija (Centar tehničke kulture Rijeka, Udruga Nave Dumins, modelarski institut Dubrovnik, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije) od 23. prosinca 2021. pa sve do 23. lipnja 2023. godine provodi projekt „Od vizije do modela. "

Riječ je o projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda kojemu je cilj ojačati kapacitete organizacija civilnog društva kroz organizaciju edukativnih partnerskih radionica, kao i osmisliti i izraditi edukativni kit koji će služiti korisnicima projekta kao baza za sastavljanje maketa brodova.

Spomenute organizacije su izradile edukacijski kit koji prate video upute. U edukacijskom kitu nalazi se maketa broda s konstrukcijskim dijelovima napravljenim od šperploče, elemenata isprintanih na 3D printeru te nekoliko Arduinuo komponenti (ledice koje omogućuju svjetlosnu signalizaciju i zvučnik za zvučnu signalizaciju).

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, koja je i partner na Projektu, provela je grupne i individualne radionice sa zadarskim polaznicima, dok su trenutačno u tijeku radionice u Dubrovniku, Rijeci i Senju u organizaciji nositelja i ostalih partnera na Projektu.

Polaznici, djeca od 10 do 15 godina, izrađuju svoje makete brodova, a nakon što prođu kroz grupne radionice, na individualnim radionicama usavršavaju svoje brodove i individualiziraju ih s obzirom na svoje interese. Ukupno će Projektom radionice završiti 50 polaznika.

U Zadru su se radionice provele u prostorijama Aerokluba Zadar kroz svibanj ove godine. Zadarski polaznici intenzivno su radili na svojim trajektima, upoznavali se konstrukcijskim dijelovima trajekta, s 3D printerom i elementima trajekta isprintanih na 3D printeru, a sve to su ukomponirali u svoj trajekt te Arduino komponentama.

Svi polaznici uspješno su izradili svoju maketu broda-trajekta! Svi polaznici, pa i oni koji se do sada nisu susreli s brodomaketarstvom ili Arduinom iskazali su veliki interes za slične edukacije u budućnosti te se Zajednica nada da će im to i omogućiti.

Mentor na Projektu - Šime Jukić, nastavnik u Strukovnoj školi Zadar, s velikim entuzijazmom je mentorirao i podijelio svoje znanje i iskustvo polaznicima. Organizatori se vesele budućim radionicama, stjecanju novih znanja i vještina te brodomaketarstvu.

Sve osobe koje žele saznati više informacija o projektu mogu se obratiti kontakt osobi Ognjenu Andriću ([email protected]).