Župan Božidar Longin primio je u Domu Zadarske županije polaznike 25. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić" predvođene načelnikom škole brigadirom Mijom Kožićem.

Umjesto gradonačelnik Branka Dukića i njegovog zamjenika, Grad Zadar je u protokolu predstavljao Ante Ćurković, pročelnik Ureda gradonačelnika, kazavši kako su Grad i Županija ostvarili izvrsnu sinergiju i suradnju kroz mnogobrojne zajedničke projekte.

Prijem je održan u sklopu studijskog putovanja polaznika ove škole i u okviru njihovog redovnog Plana i programa izobrazbe u ovoj godini.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić" najviša je škola u sustavu vojne izobrazbe u OSRH u kojoj se školuju časnici iz Oružanih snaga RH i inozemstva, a studijska putovanja su praktični dio programa.

Župan Božidar Longin upoznao ih je sa strukturom gospodarstva na našem području te razvojnim potencijalima, s prirodnim i kulturnim znamenitostima te turističkim osobitostima naše županije te infrastrukturi u Zadarskoj županiji.

"Naša je luka Gaženica najbolja svoje vrste u Europi, a Zračna luka Zadar sa svojom blizinom i izvanrednim položajem također svake godine bilježi sve bolje rezultate. Zona od Bibinja do Zemunika iznosi tisuću hektara razvojno povoljnog zemljišta, koje bi bilo savršeni nastavak razvojnih planova Zadra i županije. Novi putnički terminal i pista za slijetanje najvećih aviona u kombinaciji s home port Gaženice nova je perspektiva gospodarskog razvoja zadarske regije", rekao je župan istaknuvši kako su, uz mnogobrojne projekte razvoja ribarske i pomorske infrastrukture, aglomeracije i vodovodizacija strateški projekti Zadarske županije.

„Zbog iznimnog doprinosa Zadarske županije u Domovinskom ratu te ulozi postrojbi Hrvatske vojske želimo čuvati spomen i prenositi znanje polaznicima međunarodne vojne izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman"", rekao je uz ostalo načelnik Ratne škole brigadir Mijo Kožić i dodao kako im je u akademskoj godini cilj obići cijelu zemlju i kolegama pokazati svaki dio naše zemlje i sve njezine unutarnje posebnosti i razlike.

„Smješteni u vojarni u Zemuniku, već smo imali prilike vidjeti suradnju civilnog i vojnog društva", dodao je Kožić.

U 25. naraštajz Ratne škole 15 je polaznika od kojih je devet polaznika iz Republike Hrvatske (5 visokih časnika iz Hrvatske vojske, jedan polaznik iz Hrvatskog sabora, Ravnateljstva policije MUP-a RH, Hrvatske vatrogasne zajednice i Hrvatskog Crvenog križa), te 6 pripadnika Oružanih snaga iz inozemstva za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti (po dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz Slovenije i Crne Gore).

Nakon prijema, general-pukovnik Mladen Fuzul, zapovjednik Zapovjedništva za potporu održao je polaznicima predavanje na temu: „Zadar i Zadarska županija u Domovinskom ratu", nakon čega su kod spomenika u uvali Jazine paljenjem svijeća odali su počast hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu