Nedavni odlazak u mirovinu dugogodišnji zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša (67) proslavio je jučer i u svom masliniku u Murvici Gornjoj, objava je poslana medijima pod naslovom manifestacije Dani maslina.

 "Tu ću ubuduće provoditi više vremena nego dosad", rekao je ne krijući zadovoljstvo što su mu se pridružili i prijatelji, mahom maslinari i vinogradari s područja općine Poličnik.

Obilasku maslinika predhodila je prigodna zakuska, lešo janjetina "sa kuželja" koju je na kominu uz poljsku kućicu za ovu prigodu pripremao Dragan Čulina, popularni Škrce, iz Briševa. On je također bio dugogodišnji djelatnik JVP Zadar.
"Nema ništa bolje od vruće, štrkomice posoljene janjetine s kumpirima ", prokomentirao je Branko Zrilić. Još kad se zaliva s dobrim domaćim crnjakom i žuticom koje su Zrilić i ostali sudionici za ovu prigodu donijeli iz vlastitih konoba.
Guštao je i poznati zadarski profešur Ante Kolega Bage, koji u svojim knjigama i kolumnama promiče delicije zadarskog kraja.

 "Imamo najbolje jestvine, vina i maslinova ulja. Vrijeme je da ih označimo, zaštitimo i brendiramo kao vrhunske robne znamke ", sugerira Bage, koji područje Bukovice uspoređuje Arkadijom, a Ravne kotare naziva i Misirom. Najjača smo županija po ulovu i uzgoju ribe, školjki i ostalih plodova mora, dodao je dok je društvo blagovalo dagnje pripremljene netom što su stigle iz Novigradskog mora.

Obilazeći Šošin maslinik društvo se zanimalo, što i kako domaćin radi da su stabla u tako dobroj kondiciji, puna cvijeta, a i oplodnja je, zasad, iznad očekivanja.
"Ne bih imao ništa protiv da se ponovi lanjska sezona", govori Željko. Sa 60 maslina, starih 20-ak godina, dobio je oko 300 litara ulja. Tajna uspjeha je najprije u dobroj lokaciji gdje uvik ima "malo bave", položaj je osunčan, a zemlja plodna. Duboka. Ni suša nije problem jer u masliniku su dvije bušotine. "Vodu smo našli već na 25 metara", kaže Šoša, a ima je dovoljno ne samo za natapanje maslina nego i za zalijevanje ostalih kultura