Prave vrijednosti vrednuje vrijeme, bio je moto nekad zadarske Dalmatinske banke, koje se potvrdilo u slučaju zadarskog trenera Danijela Jusupa. Veličanstveno slavlje Zadrana pokazalo je da im je stalo do KK Zadra unatoč svim političkim igrama koje je Jusup pobijedio ovom titulom. 

Tu vijest može jedino zamijeniti marketinško stvarane vrijednosti koje će isto to vrijeme prokazati kao što su Morske orgulje i četiri milijuna teška rekonstrukcija Pozdrava suncu.

Morska orgulje, opjevane kao instalacija koja privlači na milijune turista, sviraju na uzbunu jer su se počele raspadatu. Pokazuju to snimke našeg sugrađanina koji je jučer tu plivao i ovjekovječio stanje obalnog zida, bolje rečeno raspada graditeljskog djela koje se ne održav, što zbog korone a i zbog toga jer do jučer nije bilo proračuna.

Pored HNK Zadar ne spada u prioritete kao što to nije bio slučaj s urušenom obalom u Foši i kao što to još dugo neće biti s gomilom kamena na ulazu u park. 

Morske orgulje otvorene su 15. travnja 2005., ovjekovječio je autor, akademik Nikola Bašić u wikipedi. Vjetar sa zapada koji ih ne voli, od tada je par puta izbio teške kamene blokove iz ležišta.

Iz Odjela za komunalne djelatnosti koji je zadužen za održavanje, naručio je sanaciju, posljednji put 2019. godine. U njihovom resoru je i servisiranja Morskih orgulje kao obaveza teška 250 tisuća kuna svake dvije godine. Posljednji put je to bilo 2020. godine. Ali ove godine sve je stalo. A kamoli održavanje skupih arhitektonskih zahvata koji u ovakvom stanju postaju opasne. More je neumoljiva snaga koja razara.

Nitko još nije očistio ni morsku travu sa skalina, a kamoli da je zavirio u more na stanje tog obalnog zida.

Opet se događa neravnoteža na zadarskoj rivi. Više od 50 milijuna kuna prije 20-ak godona utrošeno je uređenje njezinog zapadnog dijela dok je ostatak rive propadao u zapuštenosti.

Sada se on uređuje već treću godinu a ovaj dio se evidentno raspada, ne samo u moru već i kopnenom dijelu instalacije - osobito drvene klavijatura, ponekog planeta, rasvjetnih čunjeva. O uništenoj podnoj rasvjeti govori se već godinama.

- Pošto grad Zadar već ima bagere na Rivi, bilo bi pametno da se ovaj rub rive popravi, savjetuje naš čitatelj.
Nema Grad Zadar veze s radovima na rekonstrukciji rive a to i je problem jer gradske vlasti su svojom kroničnom nebrigom pokazali kakav odnos imaju prema pomorskom Zadru.

Naš čitatelj ima snimku stanja pa nadležne službe mogu procijeniti da je vrijeme za sanaciju Morskih orgulja.