Grad Zadar zajedno s još 27 gradova sudjeluje u ekološkom projektu „Od izvora do mora", čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenoga odlaganja ambalažnoga otpada. U nedjelju 28. svibnja organizirana je akcija sakupljanja ambalažnog otpada na otoku Istu na kojem je očišćena plaža pretežito od plastike, dijelova plastične ambalaže, boca, raznih plastičnih dijelova i ostataka najlonskih vrećica koje je more nanijelo na obalu.

U akciji čišćenja su osim djelatnika Grada Zadra sudjelovali i volonteri uglavnom mještani te članovi športsko-ribolovnog društva „Rarog" - Ist. Čistoća Zadar d.o.o. je preuzela sakupljeni otpad koji će zbrinuti na odgovarajući način.

Nakon akcije slijedi odabir pobjednika koji će biti poznat do 30. lipnja. Gradovi pobjednici - u svakoj od triju kategorija (mali, srednji i veliki gradovi) po jedan grad - ostvaruju pravo na podršku u ozelenjivanju/pošumljavanju urbanih područja.

- Bez obzira na rezultate akcije Gradu Zadru je uključenje u ovaj projekt od velikog značaja jer doprinosi podizanju razine svijesti građana o važnosti primjerenog odlaganja otpada i očuvanju okoliša osobito na otocima koji su posebno ranjivi, naveli su iz Grada Zadra.