HDZ-ov gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković,  poznat po uvođenju reda i obrane dubrovačke jezgre od najezde masovnog turizma, na svojstven način je riješio buku.

I dok HDZ-ov gradonačelnik Branko Dukić testira strogoću nakon što se godinama pogodovalo interesnim sferama pod parolom "neka zaradi tko može", sada muku muči kako ukloniti neke terase, Franković je našao formulu. Uz novčanu kaznu koju komunalni redari mogu propisati na mjestu kršenja propisne buke od 55 decibela, dubrovački gradonačelnik im je odredio pravu kaznu.

Uz kaznu od 1.320 eura za pravnu i 260 eura za odgovornu osobu, oni onima koji krše buku zatvaraju terasu na 7 dana. Ako ponove isto ponašanje, onda je to na 30 dana. Za onoga tko nastavi i dalje bučiti i novčana kazna mu nije prepreka, gradonačelnik Franković je najavio bez suvišnih riječi, trajno uzimanje javne površine za ugostiteljsku terasu.

Prema objavi Dnevnika.hr, gradonačelnik Mato Franković ide i korak dalje pa najavljuje kako će povijesna jezgra postati unplugged, tj. akustična zona. Gradonačelnik Branko Dukić koji očito u strahu ima velike oči, ne daje odobrenja za takvu svirku koja je lani bila uobičajena u nekima od gradskih lokala.

U Zadru je ta odluka o kontroli buke koja je prošle jeseni odozgo prebačena s Državnog inspektorata na komunalne redare, dočekana s nepovjerenjem u njezinu provedbu. Mate Lukić ju je ismijao i rekao da samo plaše ugostitelje, dok je Daniel Radeta kao čovjek koji živi od turizma ponudio svoju pomoć. Ali je i on kazao kako je to zadiranje u osinje gnijezdo.