Pod motom pustimo privatnicima da zarade, gradske vlast koju već 7 godina vodi Branko Dukić, zaslužna je i odgovorna za najnoviju preobrazbu povijesne jezgre Zadra (foto-galerija).

 Ona je na samom početku Dukićevog mandata dobila zaštitu UNESCO-a ali još uvijek se čeka plan upravljanja povijesnom jezgrom.
Od njega se ne može puno očekivati kao ni od zaštite te UN-ove organizacije kada je Grad Zadar taj koji donosi komunalni red. On bi trebao biti svetinja jer se po tim gradskim statutima u urbanim sredinama upravljalo još od 14. stoljeća i na najudaljenijim otocima poput Lastova.

Grad Zadar je odgovoran za zakup poslovnih prostora u svom vlasništvu kojih je najviše u samom Gradu kao i za najam javne površine.
Bio je jedan neuspjeli pokušaj Konzervatorskog odjela da ih ograniči na prihvatljivu mjestu ali u Gradu nisu mogli odoljeti zovu poduzetnika kojima su dali prostora javne namjene onoliko koliko su oni tražili.

Samo se jedan put gradska vlast odredila prema ekskluzivnosti Narodnog trga tražeći da uz njega budu trgovine robnim maraka. Ali Narodni trg postao je poduzetnički pa je na Trgu sve manje mjesta za prolazak a odnedavno se na njemu može jesti. I opet se prisjetimo Zadranke koja je rekla kako joj je neugodno prolaziti Gradom jer joj se čini kao da ljudima gleda u „pjat".

Istodobno  sezonski zakup gradski prostori u povijesnoj jezgri pretvoren je u genijalan zajednički nazivnik jedne Zadranke - „štraceraj". Ali sve je podređeno turizmu a Zadar je uz to što je grad košarke, postao turistički grad, štoviše bio je najbolja europska destinaciji u plaćenoj kampanji koja je služila samo političkoj samohvali a ruganju samih Zadrana.

Nekada su gradski vijećnici i novinari mogli dobiti i objaviti informaciju tko je zakupac i koliko duguje za najam gradskih prostora. Sada je zaštita osobnih podataka u sukobu s EU frazom transparentnost do gotovo poslovne tajne o tome tko i koliko plaća zakup javne površine.

Tako da se i sad ne zna po kojem su sve kriteriju određeni oni ugostitelji koji su ostali bez terase.
Bilo bi pošteno da Grad Zadar objavi taj popis i da je već počeo s uklanjanjem  terasa onih koji nemaju ugovor ili po njemu ne plaćaju "okupaciju" ulica.

Zato i svjedočimo cirkusu tipa "uzmi pa vrati, lancima se okuj" do interventne policije. Vrhunac su opravdanja koja ovaj tjedan stižu iz Ureda gradonačelnika Dukića. Prvo mu je bilo da uvodi red zbog konkurentnosti zadarskog turizma.  A onda da će se staviti embargo na  zakup javne površine koja je već pojedena.

PS Na početku pisanja ovog teksta dobili smo poziv jedne naše sugrađanke koja pita a što je sa zakonskom jednakost građana kojima je uskraćen prolaz  trotoarom.