Predsjednica HNK Zadar Iva Bokanović prezentirala je danas gradskim vijećnicima dvije ponude za preoblikovanje kluba u suvlasništvu s Gradom Zadrom. Ponuda HR Sport Group (grupa investitora iz Australije hrvatskog porijekla koju vodi Mark Ivančić) i Marina Kulaša, investitora iz Kanade porijeklom iz Zadra, razlikuju se po visini investiranja, ali zajedničko im je što od Grada traže da uz svoj početni ulog od 2,5 milijuna kuna, koji je dan kroz pozajmicu, zajamče 30 godina korištenja terena na Višnjiku, Bagatu i Stanovima (eventualno Barutani), besplatno.

Za ponudu Australaca navodi se kako imaju više od deset godina iskustva u vođenju nogometnih i ragbi klubova, kao što su FC Sydney United, Sidney McArthur, Parramatta Eels. Ciljevi škole nogometa i prve momčadi nisu navedeni, u prvoj godini investirali bi milijun eura i sljedećih pet po 300.000. Obveza grada bila bi sufinanciranje postavljanja umjetne trave na Bagatu, pomoćnih terena na Višnjiku i Barutani te davanje prava na korištenje terena na 30 godina.

Kanađani navode kako bi u prvoj godini uložili 500.000 eura, ali i najmanje milijun do čak dva milijuna eura svake sljedeće godine. S terenima je ista situacija kao s Australcima, s tim da su navedeni i sportski ciljevi - sve kategorije škole nogometa u najvišem rangu do 2025. i seniorska momčad u najvišem rangu do 2027. Navodi se i „dostizanje vrha" do 2030. godine.

Potrebno je istaknuti još dvije stvari koje su ostale „visjeti u zraku". Prva je odlučivanje o tome čija će se ponuda prihvatiti. Kako je prezentirala Bokanović, o tome ne bi odlučivao Grad Zadar, nego sadašnja udruga građana koja vodi klub. Drugo pitanje su jamstva da će investitor izvršavati najavljene obveze i što će se dogoditi ako, recimo, neku godinu ne uplati iznos ili ne izvrši postavljene sportske ciljeve. Jedan od koraka koji bi se naknadno napravio je i "utvrđivanje godišnjeg iznosa financiranja Kluba od strane Grada i Investitora", što bi izgleda bilo mimo korištenja terena. To bi se trebalo definirati kroz razgovore.