Elektronski upisi u vrtić za pedagošku godinu 2023./2024. provode se u nekoliko etapa. Etapa kreiranja zahtjeva za upis koje su mogli podnijeti roditelji, skrbnici ili udomitelji završila je 19. svibnja, a zaprimljeno je ukupno 728 zahtjeva sve tri predškolske ustanove.

Trenutno je u tijeku etapa obrade odnosno evaluacije zahtjeva. Kada obradimo sve zahtjeve u odnosu na zakonske uvjete o prednosti, 16. lipnja bit će objavljena Bodovna lista prvenstva za upis djece u Dječji vrtić Radost, Dječji vrtić Sunce i Dječji vrtić Latica za pedagošku godinu 2023./2024, najavila je ravnateljica DV Radost Larisa Pavlović - Petani na novinarski upit.

Iako na dodatni upit nismo dobili informaciju koliko je upisnih mjesta u sve tri ustanove, očito je da je ove godine manji broj prijavljenih predškolaca.

- Naime, prošle godine smo u gradskim vrtićima imali 1043 prijave te smo prilikom obrade podataka utvrdili 255 dvostrukih prijava. Ove godine dorađen je sustav i nemamo dvostruke prijave, ističe ravnateljica DV RadosT, istaknuvši kako je upisni pritisak ove godine ipak nešto manji i nakon što se sustav prijava popravio.

Ali ne može se unaprijed reći koliko će ostati neupisane djece budući to ovisi i o starosnoj dobi djece koja će ostvariti prednost. 

- Također u ovom trenutku ne znamo, jer prijave nisu obrađene, koliki je broj djece s teškoćama, a i o tome ovisi broj djece u skupinama, dodaje ravnateljica Pavlović. Isto tako se može pretpostaviti kako broj neupisane djece neće biti puno različitiji nego prošle godine.

- Da bi u konačnici znali koliki je taj konkretan broj uistinu moramo sačekati okončanje čitavog upisnog postupka. Tim više jer u prijavama ima sigurno djece koja već imaju mjesto u vrtićima drugih osnivača, a roditelji ponekad realiziraju prednost pri upisu pa prebace djecu iz vrtića drugog osnivača u gradski vrtić. Neki roditelji bez obzira na tu mogućnost na kraju ipak ostave dijete u dosadašnjem vrtiću, iskustva su iz dosadašnje prakse koje prenosi ravnateljica Radosti te upućuje javnost i nestrpljive roditelje da pričekaju kompletne podatke.