Povjesničar dr. sci Nikola Markulin novi je znanstveni suradnik Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

On počinje raditi 1. lipnja na novom radnom mjestu, a staro će ovog tjedna morati napustiti pred sam završetak školske godine. Markulin je radio kao nastavnik povijesti u Gimnaziji Franje Petrića (MIOC) a medalje je osvajao u plastičnom maketarstvu.

Nikola Markulin obranio je 2015. godine doktorski rad pod naslovom Mletačka vojna organizacija u Dalmaciji i Boki od Morejskog rata (1684.-1699.) do Požarevačkog mira 1718. U znanstvenoj evidenciji  on je autor i koatur 14 objavljenih radova.

Povijesni zavod HAZU u Zadru, kao što smo već pisali, kadrovski se sveo na troje zaposlenih u znanstvenom zvanju. Jedno mjesto ostalo je zauvijek prazno nakon prerane smrti dr. sci Martine Dubolnić Glavan koja je bila arheologinja.

 - Novi znanstveni suradnik je izvrstan izbor. Osim što je povjesničar, pokriva nama važno Mletačko razdoblje za koje postoji bogata građa u Državnom arhivu, rekao nam upravitelj Povijesnog zavoda HAZU, dr. sci Tado Oršolić.

Naravno da Zavodu nedostaje znanstvenih suradnika i za druga područja da bi bili u punom pogonu kao nekad.

Jedan drugi natječaj, nažalost nisu mogli popuniti, mada im to radno mjesto financijski pokriva Grad Zadar. Zavod s Gradom ima ugovor o pokrivanju troška plaće za mjesto voditelja Pomorske zbirke. Ono je još lani upražnjeno, prelaskom dosadašnje voditeljice na mjesto znanstvene suradnice. 

Grad je i ove godine u proračunu rezervirao novaca za to mjesto u HAZU, ali ono sigurno neće biti popunjeno iz razloga što takvo mjesto podliježe Zakonu o muzejima. Te kriterije nije mogla zadovoljiti osoba koja se javila na prvi natječaj, kazao nam je upravitelj, najavljujući ponovni natječaj. Ali kako će se javiti netko tko je već kustos na takvo mjesto za koje se traži pet godina iskustva u muzejskoj ustanovi ili 10 u znanstvenoj.

Do tada u vođenje posjetitelja Pomorskom zbirkom uskoči dosadašnja jedina voditeljica dr.sci Grozdana Franov Živković.