Prošlog tjedna Zadarska županija pokrenula je program „Kreditom do uspjeha" putem subvencioniranja kamata na kredite u Zadarskoj županiji. Županijskog pročelnika za gospodarstvo i turizam Antu Sjauša pitali smo što se želi postići Programom i kakva su očekivanja.

- Uvjereni smo da će Program biti velika pomoć i podrška našim poduzetnicima. Pokazuje da Zadarska županija zna i razumije probleme poduzetnika i da je spremna uključiti se u rješavanje istih. Mišljenja smo da je ovo pravi primjer kako se regionalna samouprava i oni koji upravljaju s njom trebaju odnositi prema poduzetnicima. Sigurni smo da će to cijeniti i naši poduzetnici a Vaši klijenti. Da bi se održala gospodarska aktivnost, potrebno je održati investicijsku aktivnost. Nema razvoja bez investicija. Ocjenjujući dosadašnja iskustva s kreditiranjem poduzetništva, stanje u gospodarstvu i potrebu da se malim i srednjim poduzetnicima poboljša pristup financijskim sredstvima, Zadarska županija je u Proračunu UO za gospodarstvo i turizam osigurala financijska sredstva i pokrenula Program KREDITOM DO USPJEHA putem subvencioniranja kamata na kredite u Zadarskoj županiji. Zadarska županija u okviru svojih proračunskih mogućnosti čini, a i ubuduće treba činiti sve što može.

• Molimo Vas osnovne informacije o samom kreditnom Programu, prihvatljivi prijavitelji, namjena, iznos kredita, kamata...?

- Krediti se odobravaju u iznosu od 30.000,00 do 400.000,00 eura. Odobravaju se za investicije - kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih i poslovnih objekata, nabavu nove opreme. Obrtna sredstva u funkciji investicije mogu financirati do najviše 10% za uslužne djelatnosti, tj. do najviše 20% za proizvodne djelatnosti od odobrenog iznosa investicijskog kredita.
Županija će za odobrene kredite subvencionirati kamatnu stopu u visini od 2,00 % godišnje, fiksno, za cijelo vrijeme trajanja kredita (razdoblje korištenja, počeka i otplate). Rok otplate kredita može biti do 10 godina, a poček na otplatu kredita je do dvije (2) godine.

* Kakav je bio interes poslovnih banaka vezano za uključivanje u Program?

- Od poslovnih banaka smo tražili da dostave što bolje ponude kako bi sam Program bio što povoljniji za sam investitore - korisnike. Osam poslovnih banaka je dostavilo ponude i sa njima su sklopljeni ugovori o poslovnoj suradnji na realizaciji Programa. Cilj nam je bio da što više banaka bude uključeno u Program kako bi investitori mogli realizirati kredit u svojoj banci i ne bi morali „seliti" u drugu banku ukoliko žele realizirati investicijski kredit po ovom Programu. Banke su veće svoje klijente obavijestile i uputile na ovaj Program.
Kako bi dodatno olakšali i ubrzali proceduru odobravanja kredita u Povjerenstvu je i član Banke.

* Možete li uputiti poruku poduzetnicima vezanu uz ovaj program?

- Pozivam poduzetnike koji ulažu na području Zadarske županije da budu odvažni i iskoriste ovu priliku kako bi dobili povoljan kredit za unapređenje svoga poslovanja. Naše stručne službe u UO za gospodarstvo i turizam su tu da Vam pomognu oko prijave i slobodno pitajte sve što vas interesira jer Vaš uspjeh je i naš uspjeh.