Za tri godine navršit će se 300 godina od kad je, bježeći pred Turcima da sačuva svoju vjeru, doselilo iz Albanije u predgrađe Zadra, dvadesetak obitelji. Iz Mjesnog odbora Arbanasi javljaju kako su tim povodom započele pripreme za dostojno obilježavanje tog značajnog događaja. Prvi korak u tom pravcu je napravljen - osnovan je Odbor za proslavu 300 godina doseljenja Arbanasa na čelu s prof. dr. sc. Serđom Dokozom.

Arbanase je primio, dao im zemlju i izgradio prvu crkvu veliki zadarski nadbiskup Vicko Zmajević. Od tada sljedećih tri stotine godina Arbanasi, stopivši se s novom domovinom, dijele svo zlo i dobro s ovim gradom i hrvatskim narodom postajući i sami aktivnim sudionicima zajedničke povijesti. Tako su i u zadnjem, Domovinskom ratu, dali veliki doprinos stvaranju samostalne hrvatske države.

Tijekom ova tri stoljeća Arbanasi su dali Hrvatskoj brojne značajne osobe na svim područjima, od znanosti, glazbe i sporta pa do politike. Očekuje se da će pokroviteljstvo nad ovom proslavom biti na razini, ne samo grada, nego i države, poručuju iz mjesnog odbora.