I dok su se najnovije generacije maturanata u petak oprostile od srednjoškolskog obrazovanja, jučer je priređeno okupljanje zadarskih gimnazijalaca koji su maturirali prije pola stoljeća.

Generacija učenika Gimnazije Vladimira Nazora sastala se povodom 50.godšnjice od polaganja mature nakon svečanosti maturalnog plesa i vremena u kojem su birali svoje daljnje obrazovanje. I ostvarili uspješne karijere. Iz te generacije maturanata koja je uglavnom u mirovini bilo je puno direktora poduzeća, ravnatelja škole, arhitekata, nastavnika, sudaca,  bankara liječnika... poznatih iz javnog života Zadra.

Neki od njih su i sinoć radili, poput dr. Mladena Srzentića koji je imao liječničku intervenciju kod kolegice kojoj je pozlilo. Poznati fotograf Željko Karavida došao je na slikanje s generacijom jer se morao vratiti fotografiranju natjecanja zborova.

Prije 50 godina bilo je 180 gimnazijalaca koji su pohađali četiri razreda prirodnog a dva društvenog smjera. Na velikoj obljetnici okupilo se njih 80. Za proslavu 35. godišnjice bilo nas je 105, podsjeća Mišo Vujanić, jedan od organizator proslave koja je sinoć završila u Jazinama. Sastaju se svakih pet godina, srećom, veliki dio te zlatne generacije zadarskih gimnazijalaca i dalje se viđa u Gradu.

Godine lete ali maturantice su zadržale stil što je vidljivo na zajedničkoj fotografiji s maturantima.