Krajem veljače Zadarska županija objavila je dobitnike novca za javne potrebe za kulturu, što većina udruga nije znala do ovog tjedna jer nisu mogli doći do  službene informacije o ishodu natječaja.

Već smo u ožujku pisali o tome da udruge u kulturi koje doista ovise o proračunskim novcima na koje imaju pravo, nisu znale koliko su dobili po pozivu javnih potreba u kulturi objavljenom još u listopadu. Ni tada nam iz Županije nisu dali konkretan odgovor.

I kada su  udruge dobile poziv za potpisivanje ugovora za iznos koji je, nekima bio znatno manji nego li godinu dana prije, nisu mogli naći objavu rezultata. Obratili su se našem portalu koji je službeno tražio tu informaciju iz Županije i dobili birokratski odgovor:  "U Službenom glasniku Zadarske županije" 04/23 pod nazivom "Odluka o dodjeli financijskih sredstava". Proslijedili smo ga skupa s linkom poznatoj zadarskoj udruzi koja je prije toga uzalud e-mailom slala upite. Uzalud im je i dobivena informacija jer u njoj piše kako je od datuma objave rezultata (28. veljače), rok za žalbu 8 dana.

Zbog čega takva tajnost u raspodijeli novca u ukupnom iznosu od 123 750 eura
eura? Nekim udrugama koje su po drugim kanalima znali koliko će dobiti novca, također je pobjegao rok za žalbu. Njima je najavljeno kako će biti pozvani na sastanak na kojem će se objasniti zbog čega je taj iznos u odnosu na odluku Kulturnog vijeća morao biti smanjen. Ali ni to se nije dogodilo.

Na drugoj strani te iste udruge iz kulture koje djeluju u Zadru, još od prosinca znaju koliko im je po pozivu Grada Zadra za javne potrebe dodijeljeno novca, ali još nisu dobili ni kune. Razlog je poznat: obustava izvršenja proračuna od strane gradonačelnika Branka Dukića. Oni će kako nam je rečeno tek idućeg tjedna potpisati ugovore. Prije toga im je resorna pročelnica rekla neka oni samo rade, a proračun će biti usvojen. A sada da moraju napraviti nove troškovnike u eurima.

Međutim, Zadarski komorni orkestar (ZKO) koji je dobitnik 73 tisuće eura, što je gotovo dvije trećine od ukupnog iznosa za glazbeno-scenski program, nije održao niti jedan koncert. Ljuti su zbog toga pretplatnici koncertne sezone kojima je rečeno da ZKO nije nastupao zbog blokade proračuna.

Iz Županije su Zadarskom komornom orkestru odobrili 800 eura za koncert koji su trebali održati 1. svibnja u crkvi sv. Krševana te čak 1500 eura za mini turneju po Županiji.

Iznosi koje Zadarska županija dijeli za javne potpore u kulturi stvarno su simbolični. Od 100, preko 300 i 700 eura. Za sufinanciranje dva djelatnika za rad u bibliobusnoj službi Gradske knjižnice Zadar, Županija će dati 11 tisuća eura, a za rekonstrukciju knjižnice u Salima 2000 eura.

Najveći pojedinačni iznos od 1342 eura dobio je 25. PagArtFestival, manje nego lani. Neke udruge, poput Drame plus odobren je isti iznos od 1086 eura kao i udrugama Gesta, Dragon teatar, Teatro Verrdi, ZPA za Monoplay, dok je 1340 eura raspoređeno za 20. rođendan udruge Igrajmo se.

Iz iste objave vidljivo je kako Šenol Selimović sprema knjigu na temu "Zadarska afera praćenja - Kako se sudilo po partijskom nalogu", koju će Županija pomoći sa 500 eura.