Ove godine učenice Obrtničke škole Gojka Matuline sudjelovale su u Erasmus+ projektu "Rad i usavršavanje u Irskoj". Projekt je proveden u suradnji s edukacijskim centrom Martello Training Ltd. koji je sudionicima organizirao smještaj kod irskih obitelji i iskustveni rad u frizerskim, kozmetičkim i pedikerskim salonima.

Stručna praksa izuzetno je važan aspekt obrazovanja za kozmetičare, frizere i pedikere. Sektor osobnih usluga kojem pripadaju ova zanimanja zahtijeva stalno praćenje novih modnih trendova, a međunarodni aspekt projekta pružio je učenicima jedinstvenu priliku za jačanje njihovih društvenih i komunikacijskih vještina koje su ključne za rad s ljudima.

Nakon prijave na školski natječaj i razgovora s povjerenstvom izabrano je 15 učenica, 6 kozmetičarki, 6 frizerki i 3 pedikerke koje su u pratnji dva profesora provele dva tjedna u Brayu i Dublinu.

Prvog dana mobilnosti učenice su se smjestile kod obitelji koje su ih odvele u obilazak grada, upoznale ih s mogućnostima korištenja javnog prijevoza i mjestima koje mogu posjetiti u slobodno vrijeme. U salonima su najprije upoznate s organizacijom rada, kolegama, radnim uvjetima, opremom i zaštitom na radu.

Kozmetičari su se upoznali s tretmanima lica, asortimanom preparata za njih i različitim tehnikama njihovih izvođenja. Radili su različite vrste depilacije lica i tijela, uređivanje obrva i trepavica u skladu s najnovijim trendovima, analizirali kožu lica i tijela i savjetovali klijente o njezi lica i kože.

Frizeri su naučili različite tehnike šišanja i bojanja kose, utvrđivali su frizure prema obliku lica i profila i radili različita oblikovanja kose kao i različite vrste upleta i punđi. Provodili su analizu vlasišta i kose prije bojanja i koristili različite vrste škara, naprava za kovrčanje i peglanje kose.

Pedikeri su provodili analizu kože šake i noktiju, skraćivali i oblikovali nokte
te ih polirali i lakirali. Bavili su se obradom hiperkeratoza, provodili su preglede stopala i noktiju, te pedikuru. Svi učenici su svakodnevno komunicirali s klijentima, savjetovali ih o njezi i tako vježbali komunikaciju na engleskom jeziku.

Učenice je najviše obradovala mogućnost sudjelovanja na proslavi sv. Patrika koja svojom bogatom tradicijom i slikovitošću privlači mnogobrojne turiste iz cijelog svijeta. Cijeli grad je okićen zelenim ukrasima u čast irskog nacionalnog simbola djeteline s tri lista. Poneki suvenir i fotografija ostat će trajna uspomena na ovaj događaj.

Posjet Klifovima Moher jedno je od najimpresivnijih iskustava mobilnosti u Irskoj. Protežu se na 8 kilometara dužine i čak 214 metara iznad razine mora i s njih se pruža prekrasan pogled na Atlantski ocean i okolni krajolik. Vrijeme je bilo vrlo promjenjivo, pa se slojevito odijevanje pokazalo kao odličan potez.

Rezultati dvotjedne mobilnosti su višestruki. Učenici su naučili koristiti nove tehnike i tehnologije rada, unaprijedili svoje komunikacijske i društvene vještine, svoje znanje o Irskoj i Europskoj uniji i što je najvažnije upoznali način života u Irskoj i sklopili nova prijateljstva.