Učenici Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole imaju dugu tradiciju humanitarnog djelovanja, koja se zadnjih nekoliko godina najčešće provodi kroz suradnju dviju školskih grupa - umjetničke radionice "Pinel", te volontersko-aktivističke grupe "Sadionica". Iako učenici rado sudjeluju u svim humanitarnim akcijama koje se organiziraju u školi, kao pravi ljubitelji prirode i životinja, posebno rado pomažu Zadarskom azilu.

Kako se Azil, unatoč nesebičnom trudu i požrtvovnosti volonterki koje ga vode, stalno suočava s organizacijskim i financijskim poteškoćama, akcije koje se provode u školi, uz neposrednu financijsku pomoć, imaju i odgojni cilj senzibiliziranja mladih kako bi u budućnosti postali dio rješenja problema napuštenih i zanemarenih životinja u našem gradu.

- Ove smo godine pomoć Azilu zamislili u obliku kampanje koja je započela posjetom učenika, gdje su kroz razgovor s volonterkama i druženje sa psima stekli uvid u stanje i potrebe Azila. Potom su učenici zajedno s voditeljicama profesoricama Katijom Vladičić, Tanjom Telesmanić i Ljubicom Predovan u sklopu Dana otvorenih vrata škole proveli radionicu izrade rukotvorina i suvenira namijenjenih prikupljanju donacija za azil. U radionici su, uz učenike "Pinela" i "Sadionice" sudjelovali svi zainteresirani učenici i profesori škole, kojom prilikom smo ih informirali o kampanji, te im dijelili promotivni materijal o Azilu koji su osmislili naši učenici, izvijestili su iz škole.

U završnoj akciji kampanje, provedenoj u školi 11. svibnja, prikupljale su se donacije učenika, a svaki donator je za uspomenu dobio mali suvenir u obliku psa, koje su izradili vrijedni članovi školskih grupa. Prikupljena sredstva pretvorili su u hranu i lijekove za azil, te su ih uz pomoć domaćice Željke Žigun dostavili Azilu.