Sastavni utrke Wings for Life World Run u Zadru svih ovih 10 godina je zadarska Čistoća, koja se brine o terenu prije same utrke, a pogotovo nakon nje.

Od prije dvije godine zaposlenici sudjeluju i u samoj utrci i time doprinoseći ovoj humanitarnoj akciji.

- Osim brige za prikupljanje i zbrinjavanje otpada, vrlo nam je važno i zdravlje ljudi, a mi im nastojimo omogućiti život u čišćem i zdravijem okolišu, poručuju iz Čistoće.

Pripreme čišćenja terena kojim se odvija utrka počinje već nekoliko dana prije - čisti se, kosi trava, postavljaju plastične posude od 240 litara duž cijele trase. Posebice je pojačano čišćenje Poluotoka i ostalih dijelova u subotu, dan prije utrke.

U nedjelju, na dan utrke, sve su ekipe već u 10 sati spremne, na nekoliko lokacija, a prije samog početka utrke još jednom se kontrolira put kojim će trkači proći.

U veliku akciju čišćenja kreće se malo nakon polaska presretačkog vozila, prateći pritom tempo utrke i pazeći na sudionike koji ostaju iza njega.

Samo čišćenje prometnice bude gotovo u sat i pol do 1:45 sati nakon same utrke, kako bi policija mogla otvoriti cestu. Nakon toga prazne se do vrha napunjene posude i vraća ih se na odlagalište, a do 16 sati sve bude čisto i vraćeno u prijašnje stanje, kao da se tu ništa nije ni dogodilo.

Na terenu su ove godine bile tri čistilice, jedna autosmećarka, tri mala električna vozila, kamion s rampom i grajfer, a cijelo su ih vrijeme pratili radnici s puhalicama kako bi se posao odradio što prije.

U utrci su sudjelovala 22 zaposlenika Čistoće, 11 trkačica i 11 trkača: Vesna Đili, Matea Čurjurić Ana Štrenja, Branka Kozulić, Marija Petani, Tanja Matek, Zrinka Popović, Denis Batur, Tomislav Pleša, Davor Govorčin, Šime Pinčić, Luka Jurjević, Tomislav Bralić, Branimir Lepur, John Ivan Krstičević, Boris Skroće, Pere Zubčić, Sanja Mijić, Josip Budan, Antonija Grginović, Sanja Stipanić i Marina Čakarun.

Iz tehničkog sektora u čišćenju tijekom i nakon utrke sudjelovala su 22 radnika: Ive Vidić, Max Brajković, Elvis Gospić, Kristijan Peša, Ljupko Tur, Željko Šarić, Nadislav Viduka, Šime Ažić, Luka Vukelić, Krešimir Verunica, Josip Batur, Božo Vidić, Šime Stručić, Danijel Dujela, Ante Pilato, Mihovil Kovač, Vlado Bratović, Šime Škibola, Milivoj Relja, Denis Zekanović, Vlado Mičić i Ivan Baričević.