U Zagrebu su jučer službeno postavljeni temelji korištenja zadarskog ITU mehanizma iz nove EU omotnice vrijednog 43 milijuna eura. Ministar Šime Erlić uručio je gradonačelniku Branku Dukiću odluku o utvrđivanju Zadra kao urbanog područja za sljedeće sedmogodišnje ITU razdoblje.

Čeka se strategija urbanog razvoja Zadra i okolice koju su izrađivali na zadarskom sveučilištu a tek je nedavno prihvaćena na Partnerskom vijeću. Iz nje će se doznati koja su područja ulaganja u samom Zadru, Ninu i  nekim općinama. Ta je strategija trebala biti završena do kraja veljače.

Konferencija „Urbana Agenda 2030" okupila je predstavnike 22 ITU grada, urbanih područja, regionalnih koordinatora, stručnjaka i znanstvenika koji oblikuju urbane politike i transformiraju urbane sredine pokretačkim projektima društvenog i gospodarskog rasta i razvoja.

Iza Grada Zadra, kao središta urbanog područja i sastavnica UP-a, dugogodišnji je put razgovora i suradnje koji su omogućili ispunjavanje formalnih uvjeta za korištenje sredstava iz ITU mehanizma u ovoj EU financijskoj perspektivi, priopćili su iz Grada Zadra.

Nova ITU metodologija, koju je izradilo Ministarstvo, u svom fokusu ističe značaj integracije ITU projekata kao osnove za jasno usmjereni održivi razvoj urbanih područja i doprinos ostvarenju postavljenih ciljeva Kohezijske politike.