Di će suza nego na oko, pa se tako i tzv. većina vijećnika razotkrila na najvažnijoj gradskoj temi - financiranju i odnosu sprema KK Zadar.

Ante Rubeša, vijećnik AM, obukao je odijelo za sprovode i vjenčanja, znajući kako će jučerašnja sjednica Gradskog vijeća biti "kurbin pir", kako je i sam objasnio svoj novi izgled. 

Da u toj simbolici Rubešinog odjela i crne kravate ima zbilje, podsjeća osmrtnica koja je iz Kluba SDP-a kreirana za Nezavisnu listu Enia Meštrovića. Oni su, ako se još netko sjeća tog igrokaza uoči proračunske sjednice 2021., odgovorili sa sprovodom Meštrovića u kojem su sudjelovali kako on to voli kazati - njegovi ljudi.

E sada su ti smrtni neprijatelji priredili kurvin pir izglasavajući proračun s HDZ-om.

Svi su im uvjeti ispunjeni: Nezavisna lista EM dobila je rokove za svoje amandmane u pregovorima bez onoga koji predlaže proračun - gradonačelnika Zadra, a SDP je ispao naizgled neprikosnoven. Oni nisu htjeli dići svoja tri, četiri para ruku ako se KK Zadru daju dodatni milijuni od uobičajenog iznosa. Ali jesu bili za 2,5 milijuna kuna data za Mercedes NK Zadar kao i za privatizaciju tog kluba koji igra 4. ligu, podsjetio ih je Rubeša. Na sve to, mudro je šutio Radeta.

Klub SDP-ovih vijećnika nije bio za niti jedan amandman Akcije mladih, dok su Enievi bili manje, više suzdržani. Donedavni HDZ-ov vijećnik Damir Dado Burčul dosljedno je podržao amandman Kluba AM za KK Zadar.

Da ste sjeli s nama za stol, riješili bi vam i druge amandmane, tako je gradonačelnik Dukić spočitnuo Rubešinoj trojci zbog čega su im odbili 18 od 24 amandmana. Tome je prethodio i tajni sastanak svih osim Akcije mladih uoči sjednice Gradskog vijeća, a razgovarali su o njihovim amandmanima, otkrio je Rubeša.

- Ako ti ne voliš košarku, ja ne volim Aristotela, tako je Burčul replicirao predsjedniku Gradskog vijeća Marku Vučetiću koji ih je optužio za poslušnički odnos prema sportu kojeg tako uništavaju. Bila je to uvertira u otvorenu frontu Meštrović- Rubeša. Prvi je pitao drugog di je on bio u ratu jer njemu je dosta bacanja bombi. Imao sam 7 godina. Htio sam biti kurir, kazao je mali Ante.

- Meni su otvorena vrata svih kazališta, pohvalio se Ričard jer vijećniku Meštroviću, kako je rekao, ne treba više pritiska. Nas može pritiskat samo dragi bog, istaknuo je Meštrović predbacujući Rubeši kako ih on lomi. Svoje sjedanje za stol s HDZ-om, Meštrović je opravdao isključivo interesom građana. Ja i moji ljudi napravili smo korak više za građane koji su "naša dica". Imamo priliku pritiskati kod Prostornog plana, rebalansa..., najavio je Meštrović.

Na kraju se mrtvi broje - poruka sa smješkom pobjednika

- Mi već 12 godina podnosimo pritisak i tu smo bezkompromisni, riječi su Rubeše koji je to i demonstrirao okupacijom govornice Gradskog vijeća. 

On je u svom odjelu pokopao kako je rekao povijesnu prilika da se nakon 30 godina HDZ pobijedi većinom u Gradskom vijeću. S obzirom da je HDZ u Zadru doživio Isusove godine, teško da će se i kod rebalansa HDZ-a na kojem se biti dodatni milijuni za HDZ, ta povijesna datost promijeniti u zadarskom vijeću.