U petak, 12. svibnja u rad će biti puštena sunčana elektrana Obrovac uz predstavljanje projekata obnovljivih izvora energije i ulaganja u elektroenergetsku mrežu u Zadarskoj županiji i priobalju. 

SE Obrovac, trenutno najveću sunčanu elektranu u komercijalnom pogonu u Hrvatskoj, u rad će oko 15:15 sati pustiti predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

Nakon toga, u 16:30 sati slijedi obilazak Poslovne zone Novi Stankovci, a u 17:30 sati obilazak TS 110/10(20) kV Zadar Istok (Bibinje).

Proizvodnjom SE Obrovac, priključne snage 7,35 MW (megavata) i instalirane 8,7 MW, moći će se podmiriti potrošnja 3.500 kućanstava. Na događaju će se predstaviti planovi izgradnje novih obnovljivih izvora energije u Zadarskoj županiji i hrvatskom priobalju te u čitavoj Hrvatskoj, ukupne snage 1.544 MW i vrijednosti 1,6 milijardi eura, te jačanja prijenosne i distribucijske mreže s ciljem prihvata proizvodnje iz sve većeg broja obnovljivih izvora u sustavu. 

Jedno od najvećih aktualnih ulaganja u mrežu na zadarskom području je Transformatorska stanica 110/10(20) kV (kilovolta) Zadar Istok, koja će nakon dovršetka kabelskog raspleta omogućiti kvalitetnije napajanje luke Gaženica, istočnog dijela Zadra te zadarskih otoka.