Nema sumnje da se najvažniji amandman o kojem će na sjednici donošenja proračuna raspravljati gradski vijećnici, nalazi na zidu kafića na Četiri kantuna.

Na njemu je obješen uokvireni plakat s izložbe za Dan grada s crtežom Maria Javorana, nazvanog Mediterraneo, a uz njega dodan iznos od 50 tisuća eura, za koliko je gradonačelnik Branko Dukić ugovorio kupnju tog tehničkog crteža. „To toliko vrijedi jer sam ja prvi", izjavio je za HTV njegov prijatelj Pefa, a gradonačelnik mu je u to ime ispunio želju. Ali ne iz svog džepa, već iz proračuna kojeg pune građani Zadra.

I netko se građanima smije s tom istaknutom cijenom uz uokvireni plakat na zidu kafića u kojem je prijatelj gradonačelnika stalni gost. Nema nikakve sumnje da je to privatizacija javnog interesa jer niti je napravljena procjena, niti je donesena Odluka gradonačelnika, a niti je itko vidio ugovor.

Cijena se povremeno skida i vraća, o čemu svjedoče gosti

U ugovoru piše da se slika plaća u dvije rate, jedna u 2022. i druga u 2023. godini i to je preuzeta obveza, a što se tiče isplate druge rate, sredstva za tu sliku nisu predviđena u prvom kvartalu. U trenutku dospijeća pročelnica za kulturu i sport predvidjet će ta sredstva, odnosno Upravni odjel će ih osigurati, izjavio je pročelnik Mijolović za Zadarski list, kada je iskazana zabrinutost kako će se to provesti s obzirom na blokadu proračuna.

E to je pitanje, iz koje stavke i kako će pročelnica Dina Bušić isplatiti još 20 tisuća eura Javoranu, kada do sada nije isplatila ni centa udrugama, dobitnicima javnog poziva za 80 programa zbog obustavljenog proračuna. I tek sada je uz proračun prvi put uvršteno da se "planira nabavka umjetničkih djela za opremanje Providurove palače i to drugi dio iznosa za umjetninu Mediterraneo te sredstva za otkup „Karijesa" Ratka Petrića".

Do otkrića o kupnji crteža, javnost za to nije znala, Dukić se nije pohvalio, a niti je ove rečenice bilo u prijedlogu javnih potreba u kulturi za Proračun 2023. godine koji je prihvaćen u prosincu, da bi u siječnju bio obustavljen. To je taj Mediteran na način zadarske gradske vlasti. I asocira na davno usvojenu strategiju razvoja Zadra koji je prema njoj trebao postati centar Mediterana.