Hoće li zbog gradnje trgovačkog centra Plodina brdo iz Kali biti doslovce preneseno na područje susjedne Općine Preko, u Ugljan? Ovo pitanje postavljaju mještani koji svjedoče velikoj aktivnosti teške mehanizacije u njihovom mjestu, a potom i iskrcavanje kamena i zemlje na privatnoj parceli tamošnjeg poznatog maslinara.

- Ukoliko putujete trajektom za Preko teško je ne primijetiti da je brdo promijenilo svoj izgled, ali za to su dozvolu dale nadležne institucije i tu nema valjda ništa sporno. Međutim, jeste li se zapitali kamo je nestalo to brdo? Sav ili većina materijala deponirana je na privatnu parcelu malo prije Psihijatrijske bolnice Ugljan. Nakupina kamenja ima visinu od 10 metara ako ne i više. Novo brdo u srcu Ugljana, kaže nam jedan mještanin, koji se ne želi zamjeriti ni susjedu ni moćnom trgovačkom centru.

Kamenje nije samo tamo došlo - vozilo se danima, tjednima u 10 kamiona koji voze 25 km/h s preko 40 tona tereta.

- Državna cesta je uništena do te mjere da je ugrožena sigurnost prometa jer na nekim dijelovima cesta je potonula toliko da zanosi automobil. Županijska cesta ima popucali asfalt s otvorenim rupama kao i lokalna. Sramota je za domaće stanovništvo, a i za goste pred vratima od kojih svi živimo, kaže nam Prečanin.

Načelnik Preka Jure Brižić upoznat je sa situacijom. Što se tiče nasipanja materijala, kaže da tu općina nema nadležnost te je prijava poslana Državnom inspektoratu. Ako oni kažu da nema problema, onda se tu ništa neće moći učiniti. Po njemu je druga situacija puno problematičnija.