U krugu zadarske bolnice održan je miran prosvjed dvjestotinjak djelatnika u zdravstvu u organizaciji Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara. Oni traže povećanje plaće od 10 posto, istaknula je povjerenica Dajana Subić. To i nije puno, s obzirom da su potplaćeni u odnosu na isti kadar u zemljama EU.

- Često puta na odjelu jedna medicinska sestra skrbi za 30 pacijenata, spremačice moraju održavati kilometre prostora a kuhari se „ubijaju" od posla za minimalnu plaću, konkretizirala je sindikalna povjerenica taj zahtjev.

„Radimo jako puno i želimo raditi, ali tražimo dostojanstvo i da nam se prizna taj rad", poruka je iz manifesta kojeg je na skupu pročitala sindikalna povjerenica Bollnice, Dragana Ćupića skupu, dobila je snažan pljesak okupljenih ispod zgrade uprave.

U njemu je rečeno i kako se oni u tom zdravstvenom sustavu omalovažavaju, diskriminiraju u obavezama, a da nemaju odgovarajuću zaštitu na radu, budući da su cesto izloženi agresiji pacijenata.

Potporu su im došli dati i neki liječnici. Ginekolog dr. Dinko Kulišic je ustvrdio kako zdravstveni sustav treba cjelovito rješenje.

- Došao sam dati potporu svojim kolegama bez kojih mi liječnici ne možemo funkcionirati, istaknuo je dr. Kulišić.

U četvrtak, na Dan bijelog srca kad će ponajbolje zadarske sestre i tehničari dobivati priznanja, u Zagrebu će se održati generalni prosvjed.