Ovaj mjesec bit će otvorena FINA u stambeno-poslovnom kompleksu zvanom tvornica kruha.

- Uređenje novog poslovnog prostora Podružnice Zadar na adresi Put Murvice 12, Zadar odvija se u skladu s planiranim i ugovorenim rokom definiranim ugovorom o nabavi radova vrijednim 7.494.408,21 kunja. Otvorenje je predviđeno za svibanj 2023. godine, a dosadašnju lokaciju Podružnice Zadar (Ivana Danila 4) Financijska agencija do daljnjega nastavlja koristiti za vlastite potrebe, napisano je u odgovoru na novinarski upit.

Preseljenje je, kako doznajemo, trebalo biti polovicom prošlog mjeseca, ali se čekaju papiri.

Iako su prostor kupovali u paketu s HZZO i Mirovinski fond, zašto su od Vlade RH dobili suglasnost 2020. godina, Fina se tek sada useljava. U međuvremenu je preko FINE pokrenut stečaj firme Centar koja je od državnih službi dobila ukupno 6,5 milijuna eura za prodaju najvećeg dijela poslovnog prostora.

Fina je kupila 1.085 m² i 12 parkirnih mjesta za skoro dva milijuna eura, bez PDV-a, pored vlastitog prostora u središtu Grada.

Za odobrenje Vlade, u materijalima za sjednicu 2020. godine bilo je zapisano kako će se "zgrada FINA-e dati u zakup, od kojeg se očekuje zarada od gotovo milijun kuna godišnje", a da su njezino iseljavanje zatražile gradske vlasti.

"Zbog specifičnosti lokacije, pristup navedenoj zgradi vrlo je ograničen, a s obzirom na prirodu poslova Fina-e GS, koji se odnose na dolazak blindiranih vozila pod pratnjom, teško je osigurati maksimalnu sigurnost i nesmetanost, kako poslovanja FINA-e i Fina-e GS, tako i prolaza za građane. Zbog navedenog je Gradska uprava Grada Zadra zatražila da FINA, ako za to postoji mogućnost, navedeno poslovanje izmjesti na drugu lokaciju", navedeno je u obrazloženju.

Međutim, transport i FINA GS ostaju u zgradi na Istarskoj obali, tako da se potvrdilo kako je to bio zahtjev gradske vlasti s posve drugom namjerom.

Koliko će FINA biti dostupna korisnicima u novom prostoru uz Murvičku, znat će se vrlo brzo.