Povodom Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom, u prostoru Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, obilježio se dan oboljelih od ove teške bolesti, na temu: Odmor od skrbi - usluga za osobe koje skrbe o osobama s cerebralnom paralizom (CPIDP).

Predsjednik Udruge Željko Županović, uz voditelja sekcije Peru Žilića približili su problematiku s kojom se susreće zajednica oboljelih.

Prema službenih podatcima Izvješća o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj živi 624.019 osoba s invaliditetom, koje čine 16% ukupnog stanovništva, a od toga je 3,957% ljudi s cerebralnom paralizom i ostalim paralitičnim sindromima, odnosno 24.694 osobe.

Predsjednik Udruge, Županović naglasio je važnost individualnog pristupa oboljelima, s obzirom da je cerebralna paraliza veoma individualna bolest i da niti jedan oboljeli nema istu priču.

- Postoji razlika između cerebralne paralize, koja je trajna te dječje paralize, koja se, na sreću, da spriječiti. Naime, od 1976. godine uvedeno je obvezno cijepljenje protiv dječje paralize te je upravo velika procijepljenost razlog zašto u posljednjih 30 godina nije zabilježen niti jedan slučaj dječje paralize. Neka novija stručna istraživanja pokazuju da opada broj cijepljenja, te su iz Udruge snažno poručili svim roditeljima da ne shvaćaju olako ovo oboljenje i da se dobro zapitaju pri odluci, jer ovakav trend pada cijepljenja može ponovno dovesti do pojave dječje paralize, rekao je Županović.

Članovi Udruge podijelili su svoja iskustva te izrazili želju za većim uvažavanjem kad su u pitanju arhitektonska rješenja za sve osobe s invaliditetom.  Iskazali su zahvalu JK Uskoku, kao jedinom prostoru koji ima kapacitete za veća druženja invalida te prilagođene sanitarne čvorove i prikladan pristup uz more.

Iako je sjedište udruga invalida otvoreno svakog radnog dana, taj prostor je premalen.  

- Trebao bi nam veći prostor, s obzirom na to da i osobe s invaliditetom imaju želju za druženjem, kao i svi mi te je to veoma važna komponenta socijalnog života, ustvrdio je predsjednik Udruge CPIDP.