Prije osam dana na Zagrebačkoj burzi je objavljen izvještaj prema kojem je Tankerska plovidba preuzela 93,60 posto temeljnog kapitala Turisthotela, te da će imati 94,42 posto glasova. Ali tu nije kraj jer je na Burzi 3. svibnja zabilježen promet kupovine 65 dionica za 39.650 eura po cijeni od 610 eura za jednu.

To je cijena koju je dala Tankerska u svojoj obaveznoj ponudi završenoj službeno prošlog tjedna, kada je na zgradi sjedišta zadarskog brodara postavljena „gala" u čast prinove. Ali ne broda, što je pomorski običaj, već Turisthotela kojeg je Tankerska preuzela nakon što su to napravili s Tankerskom Next Generation.

Odmah po objavi vijest o konačnom preuzimanju Turisthotela, poslali smo pitanja Mariju Paviću, predsjedniku Uprave Tankerske plovidbe. On je dao generalni odgovor koji će, po njegovoj ocjeni, dobrim dijelom odgovoriti na konkretne upite. Prenosimo u cijelosti tu izjavu:

- Prilikom inicijalnog stjecanja većeg paketa dionica Turisthotela nije bilo izvjesno da ćemo biti u stanju dati javnu ponudu. Međutim, vrijeme je pokazalo da su banke bile blagonaklone praćenju projekta preuzimanja i stvari su se odvijale relativno brzo. Razrađivali smo sve moguće scenarije, od toga da trajno ostanemo ispod 25%, pa do toga da se u javnoj ponudi skupi i preko 95% dionica, što se umalo i dogodilo.

U javnosti se stekla percepcija neprijateljskog preuzimanja i otpora dioničara prodaji, no postotak prikupljenih dionica od 93,6% demantira svaku takvu tezu. Radilo se o jakoj utakmici, pravom gradskom derbiju. Osim samih aktera Turisthotela i Tankerske plovidbe, na razne načine uključila se i domaća javnost pa su neke stvari preuveličavane, no ulog od preko 200 milijuna eura objašnjava i opravdava sve što se događalo u procesu.

Kao i u svakoj drugoj organizaciji i u Turisthotelu zasigurno ima prostora za napredak, kako korporativno-organizacijski, tako i operativno, ali isto tako Turisthotel zaslužuje da se o njemu piše isključivo u superlativima. Vjerujem da će tako biti i u budućnosti.

Kratkoročni fokus Tankerske plovidbe je na nadolazećoj sezoni i formiranju novog sastava Nadzornog odbora, a sve ostalo bilo bi preuranjeno komentirati, napisao je predsjednik Uprave Mario Pavić, koji će na mjestu predsjednika NO zamijeniti Franu Skoblara.