Dok jedni na druge prebacuju odgovornost za probijanje roka useljenja u POS stanove na Crvenim kućama, nesuđenim stanarima ovih je dana stigao dopis s gorkom istinom.

A ona znači kako nema useljenja bez poskupljenja. Naime, Lavčević kao izvođač radova koji je s državnom agencijom zvanom APN ugovorio posao, po njegovom završetku traži plaćanje dodatnih troškova. Tržište stanogradnje otišlo je nebu u visine, a tek poremećeno globalno stanje. I kako ćemo dalje, pitaju se oni koji su prodali Zadranima stanove po "mižerji" od 1934 eura po metru četvornom. Dakle, nije u pitanju struja nego povećanje cijene izgrađenog kvadrata. Tko ne želi može raskinuti predugovor. Stanovi će se prodati, iako je ostalo 12 neprodanih.

Grad Zadar namjerava kupiti šest po predviđenoj cijeni. Na Gradskom vijeću je da odluči hoće li se za to izdvojiti 604.787,64 eura. Uz napomenu kako će se do zaključenja kupoprodajnog ugovora formirati i konačno određena prodajna cijena m² stambenog prostora. Dakle, u Gradu Zadru znaju kako će poskupiti kvadrat POS-ovih stanova.

Najnoviji preokret, da ne kažemo skandal, komentirala je jedna od onih koja se našla na Lista prvenstva za kupnju stanova POS na Crvenim kućama koju je 15. siječnja 2016. formirao Grad Zadar.

„Kroz sedam godina, lista se čistila i pročišćavala, mlade obitelji su postale stare i još starije, djeca su stasala u ljude i oni koji još nisu ništa naslijedili ili nisu uspjeli podići kredite pa nešto i kupiti, konačno su odbrojavali dane do 31. ožujka 2023. da dobiju svoj ključić. Potom je najavljen rok 15. svibnja 2023. kad će sigurno dobiti ključić i useliti makar u prazan stan jer preko ljeta moraju ustupiti podstanarski stan turistima. I onda šok! Rok je produljen do 31. srpnja do kad će APN računati, zbrajati i množiti za koliko će porasti dogovorena cijena stana za koji se već treći put produžuje rok useljenja. Naravno, isključena je bilo kakva odgovornost APN-a, a Kupac može slobodno raskinuti Predugovor o kupnji stana u roku od 8 dana, navodi se u dopisu kojeg su dobili.

Ako APN ispoštuje najnoviji rok, na stanove POS-a u Zadru se čeka 7 godina i 198 dana, izračunala je jedna od onih koja je strpljivo čekala. Što je s onima koji su otkazali podstanarstvo i već plaćaju kredit za stan "zvan čežnja ili žudnja"?!