Najveća vojna i zrakoplovna izložba i konferencija na ovim prostorima - Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference - ASDA 2023, otvorena je danas na Višnjiku. Na sedmom izdanju izložbe, koja se do sada svake dvije godine priređivala u Splitu, prikazani su suvremeni vojni proizvodi, što samo dijelom uključuje konvencionalno oružje, dok je većina izlagača prikazala različite letjelice, inovativna terenska vozila, kamere, zaštitna odijela, sustave za obranu od otrovnih kemikalija itd.

Na svečanom otvorenju zadarski gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin istaknuli su kako je položaj Zadra, blizina autoceste, zračne i pomorske luke, ali i značajnih infrastrukturnih vojnih i civilnih objekata, omogućila održavanje ovakvog događaja.

- Zahvaljujem na prepoznavanju naših mogućnosti za održavanjem ovakvog kompleksnog projekta, najveće izložbe vojne opreme na ovim prostorima. Uz prezentaciju vojnih tehnologija o događaj je značajan kao potvrda mogućnosti grada Zadra za održavanje i najzahtjevnijih manifestacija, rekao je Dukić.

Na vanjskim prostorima uz samu dvoranu izložena su oklopna vozila Patria Hrvatske vojske, transporteri koji su (nekad) bili u sastavu američkih oružanih snaga, jedan od helikoptera Kiowa koji su donacijom SAD-a ušli u sastav Hrvatske vojske...

Ono što je važnije od samih izloženih primjeraka i interesa javnosti su brojni kontakti i razgovori koji su se već jutros uvelike odvijali za stolovima izlagača. Bile su tu hrvatske tvrtke poput HS Produkta, Alana, Brodosplita, DOK-ING-a, samog MORHA-a, ali i poznata imena iz vojne industrije poput Patrije ili Rafalea, koji je izložio maketu aviona koji će uskoro ući u sastav Hrvatske vojske.

- ASDA je postala respektabilan događaj koji demonstrira najnovije trendove u vojnoj industriji te je privukla do sada najveći broj stranih i domaćih izlagača, članova vlada, brojne stručnjake. Vojna industrija u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu pred velikim je izazovima te se nameće hitnost zajedničkog odgovora europskih i euroatlantskih zemalja, kako bismo očuvali mir i sigurnost. ASDA je naš konkretan doprinos suradnji s partnerima i saveznicima te prilika za razvoj naše inovativne obrambene industrije, istaknuo je ministar obrane Mario Banožić.

Istaknuo je kako će Hrvatska u ovoj godini izdvojiti preko milijardu eura za obranu, najviše od Domovinskog rata. Nestabilna situacija traži dodatnu skrb za vojne snage, no one su i u mirnodopskim uvjetima, kroz pomoću u velikim katastrofama, potresima i poplavama, opravdala sve što je u njih uloženo.

Sajam je danas i sutra otvoren isključivo za poslovne sudionike, a posljednjeg dana u petak će biti dostupan široj javnosti, uz plaćanje ulaznice.