Tijekom produženog vikenda i Međunarodnog praznika rada, policija će radi smanjenja izazivanja prometnih nesreća i stradavanja u prometu, provoditi pojačane aktivnosti.

Dio građana iskoristit će vikend za putovanje te se tijekom cijelog vikenda može očekivati pojačani intenzitet prometa na zadarskim prometnicama kao i prometnicama koje vode prema turističkim odredištima na obali.

Kako bi se osiguralo što sigurnije i protočnije odvijanje prometa, Policijska uprava zadarska će osigurati dovoljan broj policijskih službenika koji će pojačanim mjerama i aktivnostima osigurati nesmetano odvijanje cestovnog prometa te koji će ciljano postupati prema sudionicima u prometu koji iskaču iz redovnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise. 

Naglasak će biti na sprječavanju i sankcioniranju najtežih prekršaja, a posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu: alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel. Osim toga, policija će aktivnosti usmjeriti prema recidivistima, odnosno osobama koje grubo krše prometne propise te prema ranjivijim skupinama sudionika u prometu: vozačima motocikla i mopeda, biciklistima i pješacima.

Savjeti vozačima

Budući da je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojima se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se primjerena sigurnosti u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije, već i odgovornim ponašanjem svih sudionika u prometu, vozačima se savjetuje:

- vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice stanju i ispravnosti pneumatika

- prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama

- na put krećite odmorni, a ako tijekom vožnje osjetite umor, zaustavite se i odmorite
poštujete ograničenja brzine kretanja vozila te brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti

- ne konzumirate alkoholna pića ili drogu prije i za vrijeme vožnje

- ne koristite mobitel tijekom vožnje

- koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu

- pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu

- bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja

- pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom
prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila.

Savjeti vozačima mopeda i motocikla

Vozače mopeda i motocikala savjetujemo da vode računa o svojoj sigurnosti, odnosno da upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom, da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno koji imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni. Apeliramo da se kreću propisanim brzinama i brzinu prilagode uvjetima na kolniku.

Kako bi zaštitili svoj život i zdravlje, policija apelira na vozače motocikala i mopeda da tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu, kao i svu drugu opremu koja je korisna jer ublažava ozljede u slučaju nastanka prometne nesreće (motociklističke jakne, hlače, kombinezoni, rukavice, čizme, štitnici i drugo).

Apel svim sudionicima u prometu

Naposljetku, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, policija poziva sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa, ali i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi predstojeći dani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama.

- Poštivanjem navedenog brže i sigurnije ćete stići do cilja, što će zasigurno doprinijeti i većem zadovoljstvu tijekom vašeg odmora, poručuju iz PU zadarske.