Zadarska županija osigurala je dodatna sredstva za izgradnju Poljoprivredno edukacijskog centra u Zemuniku Donjem, za 1.266.023,96 eura, te će uskoro biti potpisan ugovor s izvođače, splitskom tvrtkom Reliance. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije Daniel Segarić objašnjava kakvu će ovaj centar donijeti korist lokalnim poljoprivrednicima.

- Naši poljoprivrednici nemaju formalno obrazovanje, znaju proizvoditi, imaju prakse, ali za nove tehnologije potrebne su im edukacije koje ne mogu dobiti jednostavno, a ne mogu baš ni u škole i Fakultete. U suradnji s Poljoprivrednom, prehrambenom i veterinarskom školom Stanka Ožanića, Sveučilištem u Zadru i Agronomskim fakultetom u Zagrebu, osmislit ćemo kratke edukativne vikend programe, u kojima bismo poljoprivrednike educirali za pojedine kulture, prenijeli im znanje, omogućili da prate nove tehnologije.

Zadarska županija kroz proteklih je nekoliko godina s više od milijun eura financirala potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju, što je doprinijelo značajnom iskoraku naših proizvođača. Kada planirate objaviti ovogodišnji javni poziv za potpore u ruralnom razvoju? Kolika su planirana financijska sredstva i hoće li će biti kakvih promjena?

- Nekad je to bio bauk, danas to naši poljoprivrednici već dobro koriste, imaju podrške javnih institucija, AGRRA-e, Inovacije, ali treba prepustiti da nešto odradi privatni sektor, konzultanti koji im u svemu mogu pomoći. Mislim da se za većinu mjera postupak pojednostavnio, posebice za mjere Zadarske županije. Ta sredstva nisu kapitalna, ukupno se radi o 150 do 200 tisuća eura godišnje, uz maksimalni pojedinačni iznos od 5.600 eura, no primjena je široka, pa se tako mogu kupovati poljoprivredni strojevi, refundirati već kupljeni... Provjeru radimo naknadno, da vidimo jesu li nakon nekog vremena strojevi i dalje kod korisnika.

U proteklih nekoliko godina na području Zadarske županije izgrađena su 4 velika sustava za navodnjavanje poljoprivrednih površina - Baštica 1 i 2, Donja baštica i Lišansko polje. Kako stojimo sa sustavima za navodnjavanje i njihovim korištenjem, planiraju li se možda i neki novi sustavi?

- Bogati smo vodenim resursima, ali vode nekada nema kada ju trebamo To se rješava akumulacijama, zbrinjavanjem vode. U nekoliko prošlih godina koristili smo izdašna sredstva Europske unije, sustavom navodnjavanja obuhvatili 670 hektara površine, a sada imamo planove za neka druga područja poput Vranskog polja. S obzirom na to da imamo dosta raštrkane površine, radimo i na traženju vode u podzemlju. Stručni tim hidrologa Hrvatskih voda traži lokacije gdje je veća mogućnost da će se pronaći voda, kako se ne bi bušilo napamet.

Zadarska županija veliki je iskorak napravila u eno-gastro ponudi za što su uvelike zaslužni naši vinari, maslinari, sirari i ostali proizvođači. Prije nekoliko dana održana je i velika eno-gastro prezentacija Zadarske županije u Beču, koliko tu imamo prostora za napredak i svojevrsno brendiranje naše destinacije?

- Imamo jedan broj proizvoda ekstra kvalitete koje trebamo prezentirati gostima i brendirati se kao eno gastro destinacija, kako bismo goste naveli da ne dolaze samo tijekom ljeta, već kroz cijelu godinu, možda i kao vikend destinaciju. Dobrobit je tu višestruka jer ćemo omogućiti našim ljudima da ponude svoje proizvode po višoj cijeni.