Predsjednika Albanije Bajrama Begaja sa suprugom i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u Arbanasima danas su kao domaćini dočekali predsjednik MO Arbanasi Zvonimir Rogić i predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić.

Osim dvojice predsjednika, Zvonimir Rogić je na početku svog govora posebno pozdravio hrvatske branitelje i roditelje poginulih branitelja.

- Postoje samo ona čvrsta i iskrena prijateljstva, kao ovo između naših dviju zemalja. Koliki je doprinos svih nas najbolje je rekao Pavao Luka Relja, veliki domoljub i utemeljitelj Hrvatske stranke prava za Dalmaciju: "Kad nam je Bog dosudio da nam postrojbina bude Dalmacija, ta kolijevka hrvatstva, a što nam ostaje nego da prigrlimo onu narodnost koju smo našli...", kazao je Zvonimir Rogić, predsjednik MO Arbanasi naglašivši da je 23. travnja 1896. otvorena prva Hrvatska čitaonica, i to upravo u Arbanasima.

- Borba za nacionalni identitet danas je nepotrebna borba. Laž o sebi izriču svi oni koji se danas ponose svojom vjernošću, odnosno političkom dresiranošću. Čovjek je posebna životinja, inteligentna i slobodna. Takva slobodna politička životinja uređuje svijet slobode. Ne srami se vlastite povijesti, ne bori se s njom, jer je svjestan da živi u posljedicama borbe koja se odvijala u prošlosti. Politički slobodne životinje su ponosne životinje. Oni razvijaju svijet, oni su sugovornici, ponose se sa svijetom koji je različit. O nedostojnim, dresiranim političkim životinjama neću trošiti riječi jer njih ne pozdravljam. Pozdravljam samo vas, kazao je Marko Vučetić, misleći na zadarskog gradonačelnika Branka Dukića i župana Božidara Longina koji nisu prisustvovali ovom događaju.

Predsjednik Zoran Milanović kazao je da zajednički nacionalni status uz pitanje genetike i porijekla pitanje koje izaziva brojne prijepore.

- Pedeset godina nakon doseljenja 500 arbanaških obitelji na ovaj prostor, venecijanski geolog putopisac Alberto Fortis piše knjigu "Putovanja po Dalmaciji", koja me natjerala na misao da je podrijetlo naroda koji žive u južnoj Hrvatskoj i na Balkanu u velikoj mjeri zajedničko, a sličnosti veće nego razlike. Svi smo mi, bez obzira na vjeru po Kristu, Muhammedu ili Mojsiju, braća i sestre. Pamtimo ovo kao lijep dan, da se opet u ovom obliku jednog dana ovdje vidimo, zaključio je predsjednik Milanović, dodavši kako Arbanasi i Albanci s Dalmatincima dijele mnoge povijesne i identitetske odrednice.

Kompletan program posjeta albanskog predsjednika sažet je u sat i 20 minuta u sklopu kojeg je predviđen posjet crkvi Gospe Loretske, gdje je zbor "Vicko Zmajević" izveo dvije pjesme na hrvatskom i arbanaškom jetiku, te Samostanu školskih sestara franjevki. Pozdravni govori su uključivali i službenog prevoditelja, a program je okončan pjesmom "Dite zadarsko" koju je izveo školski bend OŠ Krune Krstića.

U Arbanase su stigli i veleposlanik Albanije u Hrvatskoj Risa Poda, veleposlanik RH u Albaniji Zlatko Kramarić, kao i saborska zastupnica za albansku nacionalnu manjinu Ermina Lekaj Prljaskaj te počasni konzul Albanije u Zadru Anton Dedaj.