Zadar i Pašman domaćini su 25. izdanja međunarodne manifestacije Dani masline 2023. u petak i subotu. Događanja i laureate ovogodišnjih Dana masline predstavili su jutros u Gradskoj loži predsjednik i članovi Organizacijskog odbora Benito Pucar, Nedjeljko Jusup i Filip Erceg.

Iako tek slijedi odabir najboljih maslinovih ulja pristiglih na manifestaciju, već sad se može reći da su ona izvrsna, jer je od 243 uzorka 174 ekstra djevičanskih, a ostatak su djevičanska ulja. Niti jedno ulje, a pristizali su iz svih dijelova hrvatskog primorja, Zagreba, Crne Gore, BiH, Slovenije, pa čak i Andaluzije, nije bilo lampante - nejestivo.

- U ovih dvadesetak godina postojanja manifestacije Dani masline i priloga Plodovi zemlje i mora u Zadarskom listu, broj maslinika u Zadarskoj županiji se udvostručio, s 450.000 na preko milijun. Maslinarstvom se bavi 3.500 obiteljskih gospodarstava, imamo 39 uljara u kojima se godišnje preradi 8.000 hektolitara maslinovog ulja. Naših dvadesetak maslinara dio je hrvatske „reperezentacije" koja je trenutačno druga na najpoznatijem svjetskom sajmu New York International Olive Oil Competition, istaknuo je Jusup.

Godišnje priznanje „Stanko Ožanić" za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu dodijelit će se prof. dr. sc. Ivi Miljkoviću, najpoznatijem profesoru agronomije koji je odgojio brojne generacije studenata na Agronomskom fakultetu, veliki zaljubljenik u masline i maslinarstvo, nekadašnji ekspert FAO za maslinarstvo i lupinasto voće. Organizatori se nadaju da će vitalni 93-godišnjim Miljković doći u petak primiti nagradu i zahvaliti se u ime laureata.

Priznanje Uzorni maslinar dobit će Dario Discordia i Željko Dešpoja. Discordia je cijeli život plovio na svjetskim morima, u stankama posadio 250 maslina u Briševu, kojima se u mirovini potpuno posvetio. Dešpoja je u Dobropoljani izgradio uljaru, u kojoj prerađuje svoje vrhunsko ulje, ali i drugih maslinara s Pašmana. Priznanje „Maslinarsko srce" dobit će Ante Lulić, „Maslinarska nada" Marin Paić a „Zlatno Maslinarsko pero" urednik radijske emisije „Za selo i poljoprivredu" Martin Vuković.

Posebna priznanja u povodu 25. Međunarodnih Dana masline predsjednik Pucar dodijelit će onima koji su mu pomogli u njihovoj organizaciji: Nedjeljku Jusupu, Marijanu Tomcu, Renatu Kraljevu, Aniti Peraić i Filipu Ercegu.

Uz manifestaciju u petak ujutro, od 10 sati, održava se Maslinarski marendin, u kojemu će se tradicionalno liburnsko varivo od leće, slanutka i orza, uz vina zadarskih vinara, moći konzumirati uz donaciju po izboru. Sredstva će ići Ligi za borbu protiv raka, za kupnju opreme uz linearni akcelerator. Uz stručna događanja na Pašmanu u subotu priredit će se natjecanje u pripremanju žgvaceta, jela od janjetine i biži.