Na prošloj sjednici Gradskog vijeća u veljači je usvojen Urbanistički plan uređenja (UPU) sportsko - rekreacijske zone Višnjik s izmjenama kojeg su napravili u D&Z-u.

Tim Planom koji je stupio na snagu stvorene su pretpostavke za gradnju tri sportske dvorane, hotela na novoj lokaciji te uređenje prostora tzv. menze. Što će prije, pitanje je na koje odgovor nije mogao dati direktor SC Višnjik, Denis Karlović. Jedino zašto imaju ugovor s investitorom je pretvaranje menze u ugostiteljski objekt s izvjesnom recepcijom i muzejom košarke u prizemlju.

Turisthotel je još 2020. godine predstavio idejno rješenje uređenje tog prostora kojeg su dobili na natječaju u zakup. Prema tom ugovoru, obaveza SC Višnjika je bila odnijeti važeći urbanistički plan. S druge strane, Turisthotel kao investitor ima rok od 6 mjeseci za izradu projektne dokumentacije kojom bi tražili građevinsku dozvolu od Grada Zadra, podsjeća direktor Karlović.

Rok praktički počinje teći, a u njemu je u Turisthotelu došlo do promjene vlasničke strukture. Što će reći u Tankerskoj plovidbi u odnosu na tu investiciju koja je 2020. godine bila planirana na 7,5 milijuna kuna, to je pitanje o kojem novi vlasnici sigurno niti ne razmišljaju. Postoji ugovor, a postoji i predugo vrijeme čekanja investitora na proceduru usvajanja Plana koja je trajala od 2020. godine. Tek u lipnju prošle godine Plan je ugledao svjetlo dana i provedena je javna rasprava.

U neizvjesnosti su i potencijalni investitori hotela unatoč sada ozakonjenoj lokaciji na parkiralištu Višnjika. U SC-u Višnjik trebaju odluku gradske vlasti kao vlasnika te firme o modelu za hotel: hoće li to biti prodaja zemljišta, pravo građenje ili nešto treće što bi toj planiranoj investiciji dalo isplativost. Spominje se 200 soba i investicija od 50 milijuna eura s obzirom na to da treba graditi i tri etaže za podzemnu garažu.

Tko će graditi dvorane za rukomet, stolni tenis, mali nogomet - to je rebusno pitanje s obzirom na to da su fondovi ministarstva sporta, nacionalni savezi i HOO su mogući financijeri. Idejna rješenja za montažne dvorane izradio zadarski arhitekt Viktor Vrečko.