U prednosti ITS - Inteligentnog sustava upravljanja prometom, baziranog na AI, uvjerio se jučer i gradonačelnik Zadra Branko Dukić koji je u pratnji suradnika testirao mogućnosti prvoga sveobuhvatnog sustava daljinskog upravljanja prometom - jedinog takve vrste u RH, izvijestili su iz Inovativnog Zadra.

Kontrolna soba iz koje se upravlja sustavom smještena je u njihovom Poduzetničkom inkubatoru na Novom Bokanjcu.

ITS kroz sustav videonadzora analizira promet na 17 gradskih križanja, pamti prometne tokove, obrađuje broj, gustoću i frekventnost vozila tijekom određenih sati, dana ili mjeseci, u mogućnosti je samostalno ili uz pomoć ljudskog faktora regulirati opterećenje prometnica i njihovu protočnost.

Za rješavanje ljetnih gužvi, oslobađanje kritičnih trasa tijekom odvijanja nekih manifestacija ali i za otkrivanje krivaca prometnih nesreća i sličnih nedjela, djelomično je zaslužna i AI koja je u stanju samoinicijativno izdvojiti određenu registarsku tablicu i "zapratiti" je po gradu - ako uoči neku prometnu anomaliju.
Inovativno projektno rješenje za Grad Zadar dizajnirale su računalne tvrtke King ICT i Semafor d.o.o. a, financirano je iz EU fondova sa 11,25 milijuna kuna.