Nova procjena vrijednosti zgrade Socijalnog ispala je čisti gubitak vremena i novca. No to još javnosti ne žele priznati iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koja je većinski suvlasnik te zgrade na adresi Šimuna Kožičića Benje 2.

Zgrada površine preko 2.000 četvornih metara trebala se na tržištu naći već 2019. godine, kada je procijenjena na 35,65 milijuna kuna, odnosno oko 2.300 eura po kvadratu. No zbog poznatih problema oko preseljenja u nove prostorije na Putu Murvice, tek su se prošle godine stekli uvjeti za njezinu prodaju. Zbog vrtoglavog rasta vrijednosti nekretnina, vlasnici su od Erste nekretnina naručili Elaborat procjene tržišne vrijednosti, vjerujući kako će cijena, a time i njihova zarada, biti puno veća. No to se nije dogodilo.

"Budući je nova procjena vrijednosti zajedničkog suvlasničkog udjela Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Zadarske županije na predmetnoj zgradi bila niža od ranije izrađene procjene vrijednosti (35.657.000,00 kuna), a imajući u vidu interes suvlasnika za postizanjem najviše moguće prodajne cijene na tržištu, navedeni suvlasnici su se usuglasili da se kod provedbe javnog natječaja za prodaju nekretnine kao početna cijena uzme cijena utvrđena ranije izrađenom procjenom", rekao nam je Nikica Miletić, dipl.oec., pročelnik Upravnog odjela za javnu nabavu i upravljanje imovinom Zadarske županije koja bi kao suvlasnik manjeg dijela nekretnine trebala uprihoditi oko 4,5 milijuna kuna.

U HZMO-u nisu iskazali toliku otvorenost za razgovor o ovom pitanju. Štoviše, iz njihovih odgovora dalo bi se iščitati da su suvlasnici prihvatili novu procjenu.

- Suglasnost suvlasnika nekretnine u Zadru (Šimuna Kožičića Benje 2) na procijenjenu tržišnu vrijednost iste je ishođena te su u tijeku pripremne radnje radi raspisivanja javnog poziva za prodaju. Procijenjena tržišna vrijednost nekretnine bit će dostupna u natječajnoj dokumentaciji. Prije raspisivanja javnog natječaja HZMO treba pribaviti suglasnost Vlade Republike Hrvatske, navode iz HZMO-a iako već imaju suglasnost Vlade na staru procjenu.

Na naš upit o novoutvrđenovoj vrijednosti nekretnine iz Zavoda odgovaraju:

- Vjerujemo da razumijete zašto ne možemo prije dobivene suglasnosti i prije objave javnog natječaja otkrivati detalje istog.

Ne razumijemo pak kontradiktorne informacije i pomutnju koja se stvorila oko prodaje zgrade za koju je interes potvrđen još 2018. godine, ali nikada nije otkriveno ime potencijalnog investitora.

Kad se nekretnina proda, novac će podijeliti suvlasnici: Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (49,95 posto), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (31,49 posto), Zadarska županija (11,36 posto), Grad Zadar (3,91 posto), Mile Milovac (0,83 posto), Ante Kovačević (0,94 posto), te Ivanko Tresoglavić (1,52 posto).