Gradonačelnik Branko Dukić rekao je na današnjem kolegiju kako očekuje da će se u srijedu 10. svibnja, donošenjem proračuna, okončati kriza u kojoj se Zadar našao.

- Proračun je dogovoren sa većinom svih klubova vijećnika, odnosno svima koji su se odazvali mom pozivu za zajedničku pripremu ovog najvažnijeg dokumenta za funkcioniranje grada. Ostaje nam za pričekati i vidjeti prijedloge Akcije mladih koja je najavila dostavu svojih amandmana na novi prijedlog proračuna. Od predaje proračuna do sjednice smo ostavili dovoljno vremena, sve sa ciljem izbjegavanja bilo kakvog nesporazuma, kako bi detaljno analizirali sve njihove prijedloge, te na vrijeme upoznali sve klubove i vijećnike sa svim važnim detaljima, rekao je Dukić.

Novi prijedlog proračuna za 2023. godinu iznosi 106,7 milijuna eura, što je za 2,6 milijuna eura više od lanjskog.

-  Imamo nove situacije, među ostalim porast poreznih prihoda za 2 milijuna eura, što nam je dalo dodatni kapacitet za povećanje proračunske potrošnje. Nadam se da je ovo zadnji put da se proračun donosi u proljeće, istaknuo je pročelnik za financije Mijolović koji nije imao nimalo lak zadatak.

Dukić je rekao kako se donošenjem proračuna nastavljaju projekti izgradnje komunalne i društvene infrastrukture, podiže standard obrazovanja i školstva, osiguravaju novi oblici potpora mladim obiteljima itd.

Usvajanjem proračuna nastavljaju se kapitalni projekti izgradnje sustava odvodnje, rekonstruirat će se križanje na Žmirićima, proširiti magistralni pravac D 8 od Crnog do Murvice, a planirani su i značajni zahvati na uređenju frekventnih prometnica poput Puta Murvice, Puta Biliga ili Ulice Franka Lisice. Osiguravanje mjesta u vrtiću za svako dijete provest će se izgradnjom dvaju novih vrtićkih objekata.

U proračunu su osigurana sredstva za povećanje plaća proračunskim korisnicima, nakon što su već otvoreni razgovori i sindikalni pregovori s predstavnicima sindikata.

- Zahvaljujem svim rukovoditeljima i djelatnicima korisnika gradskog proračuna koji u ovim uvjetima već četiri mjeseca uspijevaju održati standarde svojih poslova i usluga. Kad smo se pripremali za ovakve uvjete funkcioniranja cilj je bio upravo da građani ne osjete ili makar ne budu zakinuti za dosegnuti standard usluga. Do sada, osim napregnutosti javnog sustava, kao posljedicu imamo skraćeno razdoblje za provedbu svih planiranih aktivnosti. Nadam se kako ćemo idućeg mjeseca lansirati sve projekte i početi s njihovom realizacijom, rekao je Dukić.