Oko 4,5 milijuna kuna, odnosno 604 tisuće eura, u novom prijedlogu gradskog proračuna rezervirano je za kupnju 6 stanova izgrađenih kroz Program društveno poticane stanogradnje na Crvenim kućama.

- I ovaj najnoviji projekt POS-a u Zadru donio je mogućnost rješavanja stambenog pitanja brojnim mladim obiteljima, a s obzirom na stanje na tržištu nekretnina, ova zgrada postaje još vrjednija kad su u pitanju mladi i njihove obitelji. Dobili smo priliku u toj zgradi pronaći i mogućnost stambenog zbrinjavanja za stručne kadrove koji već kronično nedostaju ovom gradu, ponajprije one nužne za potrebe Opće bolnice i Sveučilišta. Radovi su završeni, čekamo da se kompletira potrebna dokumentacija prema izvršenom tehničkom pregledu i izdavanje uporabne dozvole, istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić zahvaljujući Ministarstvu branitelja s kojima su po principu pola-pola podijelili 12 stanova preostalih nakon dva kruga odabira kandidata s liste reda prvenstva.

No Grad Zadar u svom vlasništvu ima tri stana koja trenutno zjape prazna jer su u neuvjetnom stanju za useljenje. Zašto se stoga od APN-a kupuju stanovi umjesto da se renoviraju postojeći?, pitali smo resornog pročelnika Tomislava Koronu.

- Ti stanovi nisu tehnički i statički ispravni za stanovanje, a ulaganja u njihovu renovaciju nisu isplativa jer se radi o iznosu od najmanje 80 tisuća eura po stanu! U ovom trenutku bilo je isplativije kupiti nove stanove po cijeni kvadrata od svega 1.193,44 eura/m2 nego ulagati tolika sredstva u neuvjetne stanove, odgovorio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom.

Kako će onda gospodariti tom gradskom imovinom?

- Procjembeni elaborati su naručeni, u budućnosti će najvjerojatnije ići na prodaju, rekao je Korona.

Stanovi se nalaze u samom centru grada, ali točne lokacije Grad ne daje u javnost radi zaštite svoje imovine i sprječavanja nelegalnog ulaza u stan.